Un bănățean s-a apucat să-și sape grădina și a descoperit un adevărat arsenal. Pirotehniștii au găsit și 21 de bombe neexplodate

Nicu Stan, Mirabela Năstase 31.03.2021, 08:43
Un bănățean s-a apucat să-și sape grădina și a descoperit un adevărat arsenal. Pirotehniștii au găsit și 21 de bombe neexplodate

Un bănățean s-a apucat să-și sape grădina și a descoperit un adevărat arsenal. Pirotehniștii au găsit și 21 de bombe neexplodate. Cum au fost luate în siguranță, citiți în articolul de mai jos.

Ce a decoperit un bănățean când a început să își sape grădina. A sunat disperat la 112

Un bănățean a avut o surpriză de proporții atunci când s-a apucat să își sape grădina. Omul a descoperit un adevărat arsenal, printre care 21 de bombe neexplodate.

Pompierii pirotehnişti din Timiș au găsit 120 de elemente de muniţie din timpul celui de-al Doilea Război Mondial în gospodăria unui bărbat din Beregsău Mare, după ce proprietarul a găsit o mină antitanc, în timp ce săpa grădina.

Pirotehnistii au descoperit un adevarat arsenal in curtea banateanului
Pirotehnistii au descoperit un adevarat arsenal in curtea banateanului

Pompierii pirotehniști au realizat că în zonă se află mai multă muniție

Bărbatul a sunat la 112 și a cerut ajutor, iar un echipaj pirotehnic din cadrul ISU Timiş şi un echipaj de poliţie s-au deplasat la faţa locului, a informat, marţi, ISU Timiş. În timp ce săpau pentru a extrage mina antitanc pirotehniştii şi-au dat seama că în apropiere se află mai multe elemente de muniţie şi au balizat întreaga zonă.

După patru ore şi jumătate de lucru, pompierii şi-au strâns echipamentele şi muniția găsită şi au plecat spre unitate, lăsând locul intervenţiei în paza poliţiei.

Ce muniție s-a găsit pe proprietatea bărbatului

A doua zi dimineaţa, echipajul pirotehnic a revenit la locul intervenţiei şi au continuat activitatea pentru asanarea muniţiei. După alte câteva ore de lucru, aceştia au reuşit să facă bilanţul intervenţiei, extrăgând nu mai puțin de 120 de elemente de muniţie rămasă neexplodată, printre care: 21 bombe aruncător, 21 bucăţi mine antitanc, două bombe aruncător, un proiectil, 64 focoase mină antitanc, 11 focoase bombe aruncător.

Toate elementele de muniţie au fost transportate şi depozitate în siguranţă de către pirotehniști, urmând caacestea să fie distruse în sigurnță.

Ce trebuie să faci dacă ai găsit muniție neexplodată

Pentru a preveni accidentele în cazul descoperirii de muniţie neexplodată Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Horea” al judeţului Mureş recomandă românilor să respecte următoarele reguli şi măsuri de siguranţă:

”-anunţaţi de urgenţă organele de poliţie, autorităţile administraţiei publice locale sau Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Horea” al judeţului Mureş;
-nu atingeţi, nu loviţi şi nu mişcaţi muniţia descoperită;
-nu introduceţi în foc muniţiile şi nu faceţi foc în apropierea lor;
-nu aruncaţi la fier vechi şi nu predaţi la societăţile colectoare muniţiile descoperite;
-nu introduceţi în clădiri, încăperi sau locuinţe muniţii neexplodate;
-nu încercaţi să demontaţi focoasele sau elementele componente”.

Urmăriți Impact.ro și pe