Un antrenor belgian a încasat șase milioane de euro pentru șase meciuri. Cum a fost posibil

Marian Cărăvan 18.08.2020, 12:52
Un antrenor belgian a încasat șase milioane de euro pentru șase meciuri. Cum a fost posibil

A încheiat un contract pe o perioadă de trei ani, având ca obiectiv calificarea la o competiție importantă. Antrenorul belgian a stat pe banca tehnică a echipei respective doar la șase meciuri, după care a decis să pună capăt colaborării și să-și ceară dreptatea la FIFA. Acum are de încasat șase milioane de euro. Iată cum a fost posibil.

A depus plângere la FIFA pentru că nu a fost plătit

Fostul internațional belgian Marc Wilmots și-a dat acordul pe 15 mai 2019 pentru preluarea selecționatei de fotbal a Iranului, având ca obiectiv calificarea la Cupa Mondială din 2022, ce urmează să aibă loc în Qatar. A semnat un contract pe trei ani, însă colaborarea s-a încheiat mult mai devreme, în luna decembrie a anului trecut. Doar în șase meciuri a condus Marc Wilmots naționala iraniană, pierzând însă ultimele două confruntări, 0-1 cu Bahrain și 1-2 cu Irak. Nu aceste înfrângeri au dus la despărțire, ci faptul că antrenorul belgian nu a fost plătit, după cum a susținut Marc Wilmots în plângerea formulată la FIFA.

Astfel, pe 4 decembrie 2019, Wilmots a pus capăt colaborării cu Federația de Fotbal din Republica Islamică Iran (FFIRI) și și-a căutat dreptatea la FIFA. Tehnicianul belgian a invocat „încălcări contractuale grave de către FFIRI”. După câteva luni de examinare a plângerii depuse de Marc Wilmots, FIFA a dat verdictul în această săptămână. Federația Iraniană de Fotbal este obligată să plătească o compensație care depășește cu puțin suma de șase milioane de euro (mai exact 6.137.500 de euro) pentru Marc Wilmots și colaboratorii săi din staff-ul tehnic. La această sumă se adaugă și dobânzi de 5% începând cu 21 ianuarie 2020 până la data când se va face plata.

Fostul internațional belgian Marc Wilmots are de încasat 6 milioane de euro
Fostul internațional belgian Marc Wilmots are de încasat 6 milioane de euro

Iranienii vor face apel împotriva deciziei FIFA

Conform agenţiei de presă IRNA, Federaţia iraniană de fotbal intenţionează să facă apel împotriva deciziei FIFA.

Sub tutela lui Wilmots, Iranul a învins Hong Kong și Cambodgia în calificările la Cupa Mondială din 2022, dar a pierdut în fața Bahrainului și Irakului în grupa C care a lăsat Iranul pe locul trei în grupă.

Marc Robert Wilmots, 51 de ani, este un fost internațional belgian, cu 70 de meciuri și 28 de goluri pentru naționala țării sale. Cea mai mare performanță a sa ca jucător a fost câștigarea Cupei UEFA în sezonul 1996-1997, pe când activa la Schalke 04.

Urmăriți Impact.ro și pe