Umilință totală pentru România. Capitolul la care ungurii ne fac de râsul Europei

Redacția IMPACT 17.08.2020, 11:47
Umilință totală pentru România. Capitolul la care ungurii ne fac de râsul Europei

Prestigiosul Top Academic Ranking of World Universities (ARWU) a fost lansat recent de ShanghaiRanking Consultancy și include cele mai bune universități din întreaga lume. În acest clasament este inclusă și o universitate din România, în condițiile în care Ungaria a fost inclusă în această listă, cu mai multe universități de top.

Ce universitate din România fost inclusă în ARWU. Câte instituții universitare din Ungaria au fost incluse în top

Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este singura universitate din România inclusă în prestigiosul Academic Ranking of World Universities, al celor mai bune instituții de învățământ preuniversitar din întreaga lume. Pentru clasamentul din anul 2020, Universitatea clujeană ocupă poziția 701-800. Rectorul de la UBB a primit vestea cu bucurie, dar și cu îngrijorare cu privire la faptul că România mai are doar o singură universitate care se ridică la performanța de a livra cunoștințe competitive în plan internațional. Acesta punctează faptul că Ungaria, o țară vecină cu România ar cinci universități incluse în acest prestigios top.

Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB). Foto: Facebook/ Universitatea Babeş-Bolyai
Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB). Foto: Facebook/ Universitatea Babeş-Bolyai

„Mă îngrijorez în condițiile în care UBB este acum singura din țară, deoarece acest ranking arată capacitatea universităților de a genera cunoaștere competitivă internațional, iar faptul că România mai are doar o universitate aici nu este bine pentru mărimea țării și pentru forța țării în competitivitatea globalizată (ex. Ungaria are 5, Polonia 8, etc.).

Există mai multe universități românești cu potențial în acest sens, iar ministerul de specialitate trebuie să creeze un program dedicat lor (și am vorbit în multe contexte despre cum trebuie să arate un astfel de program), deoarece susținerea acestora înseamnă de fapt susținerea competitivității țării, cu impact apoi asupra bunăstării oamenilor“, declară rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David, într-un comunicat de presă publicat pe pagina news.ubbcluj.ro.

În clasamentul Shanghai pe domenii, dat publicității în luna iunie 2020, UBB a avut de asemenea cele mai multe domenii incluse din țară și a ocupat constant prima poziție în România în clasamentele internaționale majore ale universităților în 2020, incluse în Metarankingul Universitar și făcute publice până acum, mai transmit reprezentanții UBB.

Top 5 cele mai bune universități din lume

  • Harvard University
  • Stanford University
  • University of Cambridge
  • Massachusetts Institute of Technology (MIT)
  • University of California, Berkeley
Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe