„Umbrela protectoare a coaliției”, între compensarea și reglementarea prețurilor la energie. Ministrul Energiei dă asigurări, PSD vine cu ultimatum

Andrei Dumitrescu 25.08.2022, 10:56
„Umbrela protectoare a coaliției”, între compensarea și reglementarea prețurilor la energie. Ministrul Energiei dă asigurări, PSD vine cu ultimatum

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a dat asigurări, miercuri seară, că românii nu au de ce să își facă probleme în privința facturilor la energie, atât timp cât au „o umbrelă protectoare a Guvernului și a Coaliției”, referindu-se la ordonanța privind compensarea.

Declarația ministrului vine după ce a crescut temerea privind prețurile pe care le vor plăti consumatorii în iarnă, un scandal în coaliție privind performanța ministrului Energiei, compensări pentru producătorii de energie mult peste estimările Guvernului și profituri record pentru companiile producătoare de energie deținute de stat.

„Umbrela protectoare a Guvernului și coaliției”

Într-un interviu acordat Digi 24, miercuri seară, Virgil Popescu a încercat să calmeze starea de agitație privind prețul facturilor la energie din iarnă, vorbind despre umbrela protectoare a guvernului, referindu-se la ordonanța privind compensarea facturilor la energie.

„Deci avem o ordonanță, nu văd de ce s-a creat atâta panică în piață. Avem în vigoare o ordonanță, Guvernul a aprobat-o, Coaliția a aprobat-o, ne-o asumăm, liderii Coaliției au spus foarte clar că tot ce s-a consumat se va plăti, deci nu se pune absolut nicio problemă. Vorbim de o optimizare și vorbim de faptul că ne dorim ca toți participanții la această piață de energie să contribuie. Nu e normal ca unii să câștige foarte mulți, iar alții să piardă. De aceea discutăm de optimizarea acestei scheme şi de impozitarea lanţului de vânzare”, a declarat ministrul Energiei.

Anunțul făcut astăzi despre facturile românilor
Ministrul Energiei Virgil Popescu

Potrivit ministrului, Autoritatea Națională pentru Reglementare în Energie (ANRE) a estimat costul compensării la 16 miliarde de lei, după ce primele estimări arătau că statul va trebui să dea de la buget 40 de miliarde de lei.

”Schema refăcută și recalibrată de ANRE s-a redus de la 40 de miliarde la 30 miliarde și ulterior la 16 miliarde. Asta a fost estimarea ANRE. ANRE agregă toate datele împreună cu Ministerul Finanțelor”, a spus miercuri Virgil Popescu, într-un briefing de presă la guvern.

Declarația lui Popescu vine după ce ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a declarat că statul va trebui să plătească doar 9 miliarde de lei în acest an.

PSD vrea să schimbe modul de compensare a facturilor

Deși Virgil Popescu spunea miercuri seară că există un consens în coaliție, PSD a anunțat că își dorește modificarea compensării facturilor la energie, chiar de la 1 septembrie și a dat asigurări că prețul nu va crește pentru români.

„În opinia mea, în acest moment, domnul ministru Virgil Popescu are o responsabilitate, ca până la 1 septembrie să vină cu un act normativ, care să reglementeze perioada în care energia este deja vândută, și perioada următoare, unde energia nu este vândută, și cred că este cazul să venim cu o perspectivă până în anul 2025. Până la 1 septembrie ar trebui să se vină cu un alt act normativ”, declara președintele PSD, Marcel Ciolacu.

Ulterior, deputatul PSD Mihai Weber a precizat, într-un comunicat de presă susținut tacit de PSD pe pagina de Facebook, că ministrul Energiei este „lipsit de idei” și că partidul său a propus încă de anul trecut reglementarea prețului, dar colegii de coaliție s-au opus.

„Românii nu pot duce la nesfârșit povara incompetenței lui Virgil Popescu!

Virgil Popescu, ministrul Energiei, este total lipsit de idei referitor la ce măsuri ar trebui luate pentru a compensa creșterile de prețuri la energie electrică, gaze naturale și combustibil. PSD a propus încă de anul trecut soluția reglementării prețului pentru o perioadă determinată de timp, dar PNL s-a opus, alegând varianta subvenționării în condițiile unui deficit bugetar în creștere.

Un barbat din Gorj a vrut sa se sinucidă dupa ce a primit factura la energie electrica

Deputatul PSD a mai adăugat că varianta compensării aleasă de ministrul Energiei a crescut datoria publică, adăugând că doar reglementarea prețului, varianta agreată de PSD, va stopa prețurile care „deja nu mai au nicio justificare economică”.

Consensul profitului

Deși coaliția de guvernare pare că nu se înțelege asupra celui mai bun mod de a pune stop creșterii galopante a prețului la electricitate și nici temerilor românilor, statul va încasa în acest an 43 de miliarde de lei din taxele și dividendele plătite de sectorul energetic.

Președintele Asociației Furnizorilor de Energie din România (AFEER), Laurențiu Urluescu, a subliniat faptul că statul ar urma să colecteze aproape 11 miliarde de lei, în primul trimestru al acestuia an, dar și 2,6 miliarde de lei din dividende.

„În primul trimestru al acestui an statul ar urma să colecteze aproape 11 miliarde de lei, din care 2,9 miliarde TVA adiţional, 5,3 miliarde din supraimpozitarea producătorilor – Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz, OMV Petrom, precum şi 2,6 miliarde din dividende. Înmulţind cu patru, rezultă că pentru tot anul statul român încasează peste 43 de miliarde de lei, chiar mai mult, pentru că preţurile au crescut între timp faţă de primul trimestru”, a arătat oficialul AFEER.

Urmăriți Impact.ro și pe
Andrei Dumitrescu
Am absolvit facultatea de Științe Politice. Mi-am inceput cariera ca redactor, după care am devenit coordonator la mai multe site-uri de știri, printre care și EVZ.ro. Am fost editor pe...