Ultimul trend în materie de case în România. Tot mai mulți le preferă. Care sunt avantajele construcției ingenioase

Andrei Cezar / 26.10.2020, 15:49

În urma pandemiei, tot mai mulți români au decis să vândă apartamentele de la bloc și să se mute la casă. Potrivit specialiștilor din domeniul imobiliar, oamenii preferă din ce în ce mai mult casele, în ciuda prețului mai mare, în primul rând datorită curții care le oferă un spațiu generos față de apartamente. Și cum casele din cărămidă ori BCA necesită, de regulă, investiții financiare destul de mari, un nou trend a luat avânt considerabil pe piața imobiliară din România. În ultimii ani, foarte mulți oameni s-au orientat către case construite pe structură metalică. Despre avantajele și dezavantajele construirii unei astfel de locuințe, dar și despre prețurile practicate, ne-a vorbit Francisc Molnar, antreprenor în domeniu de mai bine de 25 de ani.

Românii, tot mai interesați de case pe structură metalică. Care sunt avantajele și dezavantajele unei astfel de construcții

În România scepticismul privind casele construite pe structură metalică începe să se diminueze. În ultimii ani au apărut foarte multe firme care execută astfel de lucrări, iar unul dintre avantajele unei astfel de case este că se construiește mult mai repede în comparație cu o construcție din materiale obișnuite, precum cărămida ori BCA-ul.

Francisc Molnar este dezvoltator imobiliar, iar de 25 de ani construiește clădiri pe structură metalică. De 12 ani a ales ca împreună cu familia să locuiască într-o astfel de casă din mai multe motive.

”Avantajele ar fi eficiența energetică și rezistența la seism. Această structură este asamblată mecanic prin autoforante și șuruburi metrice, fără sudură, iar la un seism puternic structura se va mișca, dar nu va cădea. Aceastea ar fi avantajele spre deosebire de o construcție clasică. Se poate scoate un coeficient termic mic, având punți termice foarte reduse, iar consumul energetic este foarte mic.

Eu stau într-o astfel de casă. Am 150 de metri pătrați și nu plătesc aproape nimic. Și nu este construită la nivelul standardelor la care sunt făcute acum casele”, a declarat pentru Impact.ro Francisc Molnar.

Și ca la orice fel de casă, fundația este cea mai importantă.

”Se realizeză fundație de beton, iar costurile sunt mult mai mici pentru că nu necesită încărcări mari. O astfel de casă este de 10 ori mai ușoară față de o casă din cărămidă, iar fundația este mult mai suplă.

Aici lucrurile sunt mult mai simple. Ai încărcat structura într-un camion, iar în trei zile ai asamblat-o în totalitate.”, a mai spus antreprenorul.

Multă lume se întreabă dacă este posibil ca structura unei astfel de locuințe să ruginească, dat fiind faptul că este metalică. Francisc Molnar a precizat că din acest punct de vedere nu există niciun risc pentru că materialul din care este concepută este zinc galvanizat, care nu permite ruginirea.

”Noi am testat fizic produsele, timp de 2-3 ani au stat în ploaie. Ulterior au făcut un ușor oxid de zinc, ceea se întâmplă frecvent în cazul zincului, atunci când intră în contact cu aerul și cu umiditatea.”

Casa pe structura metalica
Casa pe structura metalica

Cât ne costă să construim o astfel de casă

Probabil că mulți dintre voi vă întrebați care ar fi dezavantajele unei astfel de locuințe. Potrivit specialistului, o astfel de construcție ar avea un singur minus: temperaturile foarte ridicate la care este expus metalul în cazul unui incendiu.

”La un incendiu puternic, metalul se plastifiază ușor și se poate distruge. Dar și betonul, dacă stă mult timp în foc, se distruge.

Noi, mai nou, folosim un magneziu care rezistă la foc timp de peste o oră, vată bazaltică ce nu arde. Toate materialele au clasă la foc A1 (produse incombustibile care nu contribuie deloc la dezvoltarea incendiului, potrivit clasificării europene privind reacția la foc – n.r.) și atunci nu are ce să ardă. Pentru toate unitățile consumatoare mari  de electricitate – frigider, cetrală termică, etc. – noi facem ciruite separate. Nu are ce să se mai aprindă pentru că nu mai există, ca pe timpul lui Ceaușescu, o siguranță la priză și una la iluminat. Acum sunt câte 12-14 siguranțe în toată casa.”

Pentru ridicarea, la roșu, a unei case cu o suprafață de 100 de mp este nevoie cam de o săptămână, însă de regulă clienții preferă ca firmele care execută astfel de lucrări să realizeze proiectul în întregime, ceea ce face ca întreaga operațiune să duereze câteva săptămâni.

Prețul mediu pentru un metru pătrat construit, în funcție de cerințele clientului, este de aproximativ 400 de euro, la care se adaugă TVA.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI