Ultimul copil ucrainean rămas într-un sat de lângă Harkov. Puștiul de 8 ani desenează doar tancuri și monștri. Foto

Mihnea Tălău 20.05.2022, 20:25
Ultimul copil ucrainean rămas într-un sat de lângă Harkov. Puștiul de 8 ani desenează doar tancuri și monștri. Foto

În localitatea Kutuzika în apropiere de Harkov, au rămas mai puțin de 50 de locuitori după ce forțele rusești au invadat orașul. Dar chiar și atunci când soldații ucraineni l-au recuperat, unii dintre locuitorii satului nu au avut unde să se ducă decât sub pământ. Printre aceștia se numără și Timofi Seidov, singurul copil rămas în satul său din nord-estul Ucrainei.

Copilul trăiește într-un subsol insalubru, alături de alte 23 de persoane

, luminată slab de sus de o lumină LED minusculă, într-un colț al subsolului de 40 de metri pe cinci metri pe care îl împarte cu alte 23 de persoane, printre care mama, mătușa și bunica sa, transmite The Guardian.

Tymofiy and his aunt Yana Sotnikova in the dark basement.

Foto: The Guardian

Rezervoarele apar foarte des în desenele sale. Dar astăzi, în întuneric, lucrează la niște monștri asemănători cu Dalek, pe care spune că și-i amintește de un desen animat pe care l-a vizionat pe YouTube înainte de război.

De asemenea, desenează uneori și scene mai vesele, cu case sub soare și curcubeu pe cer. Dar lumea din afara acestei piețe de vechituri subterane, plină de dezordine, saltele, scaune, șiruri de rufe, borcane uriașe de legume murate, plăpumi marcate de praf, saci de plastic plini de haine și icoane înrămate expuse cu mândrie deasupra unor cutii răsturnate, îi este interzisă de luni de zile.

În colțul său se află o figurină Spiderman, câteva pachete de cărți, un joc de societate Mike the Knight și o colecție de pixuri și creioane cu vârf de pâslă, dar Timofi nu a mai văzut niciun alt copil de la 30 aprilie, când a fost evacuată cea mai mare parte a subsolului.

Din 1.500 de locuitori au rămas mai puțin de 50

Acest băiat liniștit și politicos și familia sa locuiesc aici, sub ruinele unei grădinițe cu două etaje și ale unui centru medical din satul Kutuzika, la 12 mile est de Harkov, de când a început războiul din Ucraina, la 24 februarie.

Luptele din jurul Kutuzika au fost acerbe. Mai aproape de Rusia decât orice alt mare oraș ucrainean, Karkov era o țintă cheie pentru Vladimir Putin, iar acest teritoriu era o cale de trecere. Înainte de război, populația din Kutuzivka era de 1.500 de locuitori. Astăzi este mai puțin de 50.

Vorbind în timp ce se aude un alt zgomot de foc de artilerie, mama lui Timofi, Rita, 32 de ani, spune că nu se gândește niciodată la ziua de mâine.

„Mă gândesc doar să supraviețuiesc”, spune ea.

Timofi terorizat în timpul luptelor grele

Pictoriță înainte de război, Rita nu a mai pus pensula pe hârtie din 24 februarie.

„Vreau să uit, să nu mă gândesc niciodată la asta – oricum nu am materialele necesare aici, dar nu vreau să pictez despre asta. Timofi este calm astăzi, dar în timpul luptelor grele devenea isteric”, a spus ea.

Subsolul are patru camere fără uși. În fiecare dintre ele este expus un calendar cu zilele lunii trecute tăiate. Este, spun ei, important să își amintească de cât timp au stat aici jos și să știe că nu va dura la nesfârșit.

Un mic calendar deasupra locului unde lucrează Timofiy, lipit pe perete între schițele a două steaguri ucrainene, a fost desenat de un băiat de 15 ani după ce a visat că ucrainenii vor elibera satul pe 27 aprilie.

Când profeția s-a adeverit, băiatul a plecat cu părinții săi, la fel ca majoritatea celor 150 de persoane, inclusiv 40 de copii, care locuiau în subsol.

Din nefericire, Timofi și familia sa nu au unde să se ducă.

 

 

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...