Ultimele cuvinte ale oamenilor înainte de moarte. Ce rostesc cei care au trăit în păcat

Ana Anitoiu 08.10.2020, 16:08
Ultimele cuvinte ale oamenilor înainte de moarte. Ce rostesc cei care au trăit în păcat

Ultimele cuvinte ale oamenilor înainte de moarte pot fi emoționante, pot inspira sau, dimpotrivă, pot fi greu de reprodus. Un medic chirurg și un preot au dezvăluit ce rostesc cei care au trăit în păcat și cei care și-au dus viața frumos.

Ultimele cuvinte ale oamenilor înainte de moarte

Unii oameni rămân perfect lucizi înainte de a muri. Medicul chirurg Vitalie Sârghi, de la Spitalul Clinic Republican ”Timofei Moșneaga” din Chișinău, a spus că a fost marcat de un astfel de caz. A fost, de altfel, și prima dată când a văzut un pacient murind.

Medicul și-a adus aminte de o femeie care a murit după ce trecut neregulamentar strada și a fost lovită de o mașină. A ajuns la spital cu multe traumatisme la cap, la cutia toracică, la abdomen și la coloana vertebrală, și cu picioarele fracturate.

”Cel mai greu a fost că atunci când au adus-o era conștientă, povestea cum s-a întâmplat accidentul și practic într-o secundă am pierdut-o. La început e foarte greu să accepți că uneori, ca medic, ești neputincios în fața morții”, a spus chirurgul despre acea femeie, care a murit în urma unui stop cardio-respirator.

De asemenea, chirurgul a spus că, în general, oamenii mai bogați sunt destul de bine documentați încât să știe ce șanse de supraviețuire au.

Ultimele cuvinte ale oamenilor înainte de moarte. Ce rostesc cei care au trăit în păcat

El a dezvăluit că mulți pacienți în vârstă refuză intervenții chirurgicale ce le-ar putea prelungi viața. Ei cer același lucru.

”Pe unii pacienți mai în vârstă e greu să-i convingi că o intervenție chirurgicală le este vitală. De multe ori, aceștia refuză ajutorul nostru și roagă apropiații să-i ducă acasă, ca să-și aștepte moartea în liniște. Noi discutăm cu rudele, le explicăm situația, încercăm să-i convingem, dar nu totdeauna reușim”, a spus medicul.

El a mai dezvăluit că toți pacienții lui, indiferent de stadiul în care au ajuns pe masa lui de operație, s-au rugat la Dumnezeu.

”Indiferent dacă este o intervenție complicată sau nu, toți pacienții se roagă și spun: «Domnule doctor, dă Doamne să fie bine». «Doamne ajută», le răspundem noi”, a mai spus medicul.

Ce rostesc cei care au trăit în păcat

Pe de altă parte, preotul Pavel Borșevschi, parohul Bisericii ”Sfântul Dumitru” din Chișinău, crede că toată viața pământească este doar o pregătire pentru trecerea la viața veșnică. De aceea, susține el, oamenii au parte de o moarte mai ușoară sau mai grea, în funcție de binele sau răul pe care l-a făcut în timpul vieții.

”În trimiterea către Corinteni, apostolul Pavel ne învață că, dacă semănăm cu belșug cu belșug vom și secera, iar dacă semănăm cu zgârcenie, cu zgârcenie vom și secera.

Și el face apel anume la sămânța pe care o punem în pământ. Ea moare, dar dă rost după felul ei. Așa va fi și învierea morților. Iată de ce bătrânii credincioși sunt foarte liniștiți înainte de moarte.

Ei cheamă mai întâi preotul ca să-i spovedească și să-i împărtășească, dar nu ambulanța. Iar după ce-au primit sângele și trupul lui Hristos, încep a trece treptat în viața veșnică și își revăd persoanele dragi, care au răposat mai de mult, văd și unii sfinți, și îmi vorbesc despre aceasta cu o bucurie și o seninătate neînchipuită”, a spus preotul.

Astfel potrivit preotului, oamenii care au trăit urât sfârșesc urât. Înainte de moarte, spun exact ce obișnuiau să spună pe tot parcursul vieții.

”De regulă, acești oameni se comportă exact ca în timpul vieții: strigă, înjură, blestemă, bârfesc sau sunt supărați pe toată lumea”, a spus preotul.

El a mai spus că cei care nu s-au spovedit ajung să își strige păcatele, înainte de a muri. Preotul a precizat că nu există păcat pentru care Dumnezeu să nu poată ierta un om, dacă acesta a fost spovedit.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...