Ultimele clipe din viaţa fetiţei de 3 ani din Constanţa, surprinse de camerele de supraveghere. Ce a făcut micuţa înainte să fie găsită moartă

Ana Ionescu 13.06.2021, 15:21
Ultimele clipe din viaţa fetiţei de 3 ani din Constanţa, surprinse de camerele de supraveghere. Ce a făcut micuţa înainte să fie găsită moartă

Ultimile clipe din viața fetiței de 3 ani din localitatea constănțeană Saraiu, dispărută și mai apoi găsită decedată, au fost surprinse de camerele de supraveghere din localitate. Imaginile au fost date publicității odată cu prima reacție venită din partea Inspectoratului Județean de Poliție. În imagini se vede cum fetița iese din curte și se duce în câmp.

Oamenii legii au încercat să explice cum s-au derulat lucrurile și de ce nu a fost emisă alerta de răpire copil, așa cum ar fi trebuit să se întâmple. Polițiștii susțin că au făcut tot ce le-a stat în putință pentru găsirea copilei.

Ultimele clipe din viaţa fetitei de 3 ani din Constanta, surprinse de camerele de supraveghere
Ultimele clipe din viaţa fetitei de 3 ani din Constanta, surprinse de camerele de supraveghere

De ce nu au anunţat părinţii imediat poliţia

Din păcate operațiunea s-a terminat tragic, iar explicațiile polițiștilor nu par foarte convingătoare. Potrivit informațiilor primite oficial la aproape patru ore de când au găsit trupul fără viață al fetiței, aceasta ar fi dispărut din curtea fermei unde lucra tatăl ei, la ora 17.00. Deși vorbim de un copil de doar trei ani și cu ceva probleme medicale, tatăl nu a catadicsit să sune la Poliție. A cerut ajutorul vecinilor și al autorităților locale. Cu toții au început să caute. Orele au trecut iar fetița continua să fie de negăsit. După patru ore, au sunat la 112.

“Am căutat împreună, mai întâi au căutat părinții, apoi am venit și eu. A fost peste puterea de a percepe că nu este în împrejurimi. În acele momente nu îți dai seama. Eu nici nu m-am gândit că acel copil nu este în împrejurimi. Nu am crezut că este departe. Am sperat că îl găsim. Când am văzut că nu e de găsit, am anunțat. Nu îți explici cât de repede trece timpul”, a declarat Dorinela Irimia, primar comuna Saraiu.

A fost momentul în care polițiștii au intrat în acțiune. La fața locului au fost trimise 80 de forţe de ordine, polițiști, pompieri, jandarmi și polițști de frontieră, echipați cu camera de termoviziune care ar fi putut detecta un corp uman după temperatura acestuia. Ce nu au făcut polițiștii a fost să emită Alerta de rapire copil. Și nu pentru că ar fi uitat, ci așa au considerat de cuviință. Asta în ciuda faptului că potrivit site-ului oficial al Poliției Române, această alertă poate fi activată și în cazul unei dispariții.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

“Alertă Răpire Copil este un mecanism naţional de alertă publică care se declanşează în situaţii de răpire a unui copil, ori în situaţii când vorbim de un copil dispărut a cărui viaţă poate fi în pericol”, potrivit Poliţiei Române.

Fetiţa a murit cu 20 de ore înainte să fie găsită

Exact situația în care se afla micuța de trei ani. Viața ei era în pericol, însă oamenii legii au considerat că nu este nevoie de alertă și asta pentru că, susțin ei, nu existau elemente care să demonstreze că micuța ar fi fost victima unei răpiri. Și totuși copila dispăruse într-o zonă cu tot felul de animale care ar fi putut să o atace. Lucru ignorat însă de oamenii legii.

“Acest mecanism se pune în aplicare când există date și informații că un minor a fost răpit. Acum vorbim de o dispariție în cadrul căreia au fost efectuate toate activitățile necesare în care au fost angrenate 80 de forțe, a declarat Cristina Gavriloaie, purtător de cuvânt IPJ Constanța.

Iar cazul fetiței nu a fost nici mediatizat, așa cum se face în astfel de situații. De altfel poliția Română are și un parteneriat cu trusturile de presă prin intermediul cărora, cazurile de dispariție sunt făcute publice, tocmai în speranța că persoanele respective pot fi găsite mai ușor. De data aceasta, poliția constănțeană nu a considerat necesar ajutorul presei și nu doar că nu a mediatizat cazul în momentul dispariției, dar nici nu l-a făcut public în momentul în care copila a fost găsită decedată. A fost nevoie că ministrul de interne Lucian Bode să apară în public și să anunţe cazul, întâmplător pentru ca ulterior și IPJ Constanța să vină cu un comunicat.

„Aș vrea să precizez că atât colegii mei, cât și celelalte forţe s-au concentrat pe acest aspect. Referitor la mediatizarea cazurilor, se face în contextul în care există date și informații că persoana s-ar afla în altă localitate faţă de locul dispariției ori aici a fost găsită la 4 km. Pentru că nu au existat indicii că minora nu a părăsit localitatea, polițiștii s-au concentrat pe căutarea ei în împrejurimi. Din audieri și cercetări a reieşit fapul că minora este în apropiere “,  a mai precizat Cristina Gavriloaie, purtător de cuvânt IPJ Constanţa.

Țoață noaptea fetița a fost căutată. A fost cerut ajutorul voluntarilor specializați în căutări și au fost aduși și câini antrenați în găsirea de persoane dispărute. Eforturile însă aveau să se dovedească a fi yadarnice. Pentru că după 18 ore de la dispariție, fata a fost găsită, sfâșiată de animale, la 4 kilometri distanță de locul undea fost văzută ultima oară. Corpul fetiței a fost preluat de legiștii care au efectuat necropsia și care au stabilit că moartea ar fi survenit cu aproximativ 20 de ore înainte. O altă neconcordanță și asta pentru că fetița dispăruse de doar 18 ore. Mai mult decât atât, oamenii legii dau asigurări că moartea a survenit în perioada în care fata a fost căutată de localnici și până la momentul în care au sunat la 112.

“Decesul a survenit cu aproximativ 20 de ore înainte de efectuarea necropsiei și a decedat cu aproximativ două ore înainte că ea să fie anunțată “ , a comunicat Cristina Gavriloaie, purtător de cuvânt IPJ Constanţa.

Cazul fetiței de la Saraiu rămâne așadar unul care pune într-o lumină nefavorabilă Inspectoratul Județean de Poliție Constanța, care va trebui acum să demonstreze că ceea ce s-a întâmplat a fost doar un caz izolat și nu o dovadă de lipsă de reactive din partea unor angajați.

Urmăriți Impact.ro și pe