ULTIMA ORĂ Șeful DIICOT a demisionat: de ce pleacă Felix Bănilă din funcție

Ciprian Ioana 02.10.2019, 11:56
ULTIMA ORĂ Șeful DIICOT a demisionat: de ce pleacă Felix Bănilă din funcție

Șeful DIICOT a demisionat, miercuri, din funcție. Decizia vine la doar două zile după ce președintele Klaus Iohannis îi ceruse să renunțe la funcție.

Șeful DIICOT, Felix Bănilă, a demisionat, miercuri, la două zile după ce președintele Klaus Iohannis i-a cerut să renunțe la această funcție. După o zi în care Felix Bănilă a spus că va cântări bine această cerere, el și-a anunțat demisia.

Felix Bănilă conducerea Procuratora Anti-Mafia în momentul în care au ieșit la iveală crimele oribile de la Caracal, pe care Gheorghe Dincă susține că le-a comis. Șeful statului a considerat că ancheta, condusă de DIICOT, merge lent și adevărul nu iese la lumină.

În aceste condiții, i-a cerut lui Felix Bănilă demisia.

Demisie la DIICOT: cum își justifică Felix Bănilă gestul

Seful DIICOT, prima reactie dupa ce i s-a cerut demisia

Felix Bănilă și-a anunțat demisia prin intermediul unui comunicat de presă. El spune că a avut mai multe consultări după solicitarea președintelui și a decis, în cele din urmă, să renunțe la funcție.

Totuși, insistă Felix Bănilă, nu el s-ar face vinovat pentru modul în care merge ancheta de la Caracal.

Deși am convingerea că nu am eșuat în îndeplinirea atribuțiilor conferite de lege în calitate de procuror șef al D.I.I.C.O.T., iar speța ”Caracal” nu depășește nivelul priceperii mele și al aptitudinii soluționării ei de către ai mei colegi (…) Am înțeles să îmi depun demisia de onoare din funcția de procuror șef al Direcției de Investigarea Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, sens în care am înaintat-o Ministrului Justiției, respectând parcursul legal al actului numirii în această funcție, pentru a aprecia cu privire la oportunitatea transmiterii ei neîntârziate Președintelui României, spre a fi acceptată și a se luat act de aceasta, în vederea emiterii decretului de eliberare din această funcție, dată până la care voi continua să asigur conducerea D.I.I.C.O.T. Aceasta nu vine pe fondul faptului că nu mi-aș fi făcut datoria și că nu mi-aș fi pus toată priceperea, profesionalismul și buna-credință în exercitarea funcției, pe care cu onoare încă o ocup; Dar consider că la acest moment, demisia mea este absolut necesară pentru a oferi colegilor mei posibilitatea de a-și continua activitatea într-un climat lipsit de presiune, se arată pe site-ul DIICOT

Felix Bănilă arată că procurorii DIICOT au făcut totul pentru a dezlega misterul crimelor de la Caracal.

Așa cum am mai spus-o, activitatea D.I.I.C.O.T. nu se rezumă doar la cazul ”Caracal” și dacă acesta este prețul pe care trebuie să îl plătesc pentru continuarea în bune condiții a activității – deși unul injust, consider – accept să mă retrag din funcție, lăsând Direcției de Investigarea Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism stabilitatea celor 6 funcții de conducere din cadrul secțiilor structurii centrale și a celor alte 6, din cadrul serviciilor aferente acestora, precum și un corp profesional bine pregătit, onest și de bună-credință, cu adevărat independent ca procurori, apt a atinge toate obiectivele legale și strategice ale direcției, în ciuda oricăror alte argumente sau / și speculații contrare. Mi-aș dori, însă, ca gestul meu să rămână unul izolat, lipsit de relevanța pe care mulți, nu numai din sistemul judiciar, o pot intui și să nu deschidă calea unor demisii / demiteri ori revocări arbitrare, cu grave și iremediabile consecințe asupra independenței justiției, în general și a procurorilor, în mod special, conchide Felix Bănilă.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe