Ultimă oră! Guvernul plătește 45% din salariul de bază. Cine sunt românii care pot beneficia de acești bani

Andrei Cezar 28.05.2020, 19:00

Angajații și angajatorii vor primi sprijin de la Guvern în următoarea perioadă. Pentru  persoanele care se întorc din șomaj tehnic statul va plăti 45% din salariu de bază, pe o perioadă de trei luni, însă cu o condiție: angajatorul să mențină contractele încă șase luni după împlinirea termenului de trei luni. Măsura se va aplica începând cu 1 iunie.

Statul va plăti 45% din salariul de bază pentru angajații care se întorc din șomaj tehnic

Pe lângă măsurile de relaxare, anunțate de președintele Klaus Iohannis, ce vor intra în vigoare de la 1 iunie, românii mai primesc o veste bună. Guvernul a aprobat mai multe măsuri de sprijinire a angajaților și angajatorilor începând cu această dată, potrivit Mediafax.

Pentru angajatorii care au avut salariați trimiși în șomaj tehnic în această perioadă, Guvernul va pune la dispoziție o sumă de bani care să acopere 45% din salariul de bază al fiecărui angajat ce se întoarce la muncă. Măsura va fi aplicată pe o perioadă de 3 luni de la reluarea activității, iar condiția de bază pentru ca patronii să poată primi acest ajutor este ca după această perioadă de 3 luni contractele angajaților să fie menținute minim 6 luni.

Ultimă oră! Guvernul plătește 45% din salariul de bază. Cine sunt românii care pot beneficia de acești bani
Ultimă oră! Guvernul plătește 45% din salariul de bază. Cine sunt românii care pot beneficia de acești bani

Cum beneficiezi de ajutorul de la stat

Angajatorii care vor să beneficieze de acest ajutor de la stat vor trebui să întocmească o cerere semnată și datată de reprezentantul legal, însoțită de o declarație pe proprie răspundere și de lista angajaților care vor urma să fie plătiți cu această sumă. Documentele enumerate mai sus se vor putea depune în format electronic la agențiile pentru ocuparea forței de muncă județene, ori a municipiului București în circumscripția cărora au sediul social.

Totodată, în proiectul de ordonanță de urgență ce urmează să fie adoptat de Guvern se mai arată că ”Începand cu 1 iunie 2020, angajatorii care incadreaza in munca, dar nu mai tarziu de data de 31 decembrie 2020, pe perioada nedeterminata, cu norma intreaga, persoane in varsta de peste 50 de ani ale caror raporturi de munca au incetat din motive neimputabile lor, prin concediere, in perioada starii de urgenta decretata sau a starii de alerta instituite, inregistrati ca someri in evidenta agentiilor pentru ocuparea fortei de munca judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, primesc lunar, pe o perioada de 12 luni, pentru fiecare persoana angajata din aceasta categorie, o suma de 2.500 lei”.

În plus, în proiect se arată că „angajatorii care incadreaza in munca, dar nu mai tarziu de data de 31 decembrie 2020, pe perioada nedeterminata, cu norma intreaga, persoane cu varsta cuprinsa intre 16 si 29 de ani inregistrati ca someri in evidenta agentiilor pentru ocuparea fortei de munca judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, primesc lunar, pe o perioada de 12 luni, pentru fiecare persoana angajata din aceasta categorie, o suma de 2.500 lei”.

Pentru cele două categorii de angajați mai sus enumerați, angajatorul este obligat să mențină raporturile de muncă pentru o perioadă de încă 12 luni de la împlinirea termenului de 12 luni.

Urmăriți Impact.ro și pe