Ultimă oră! Guvernul libanez tocmai a anunțat decizia. Stare de urgență în Beirut

Iancu Andreea 05.08.2020, 21:06

Explozia care a izbucnit în orașul Beirut a zguduit întreaga capitală libaneză. De altfel, evenimentul este unul extrem de grav, motiv pentru care Guvernul libanez a decis să decreteze stare de urgență. Totodată, au fost luate o serie de alte măsuri în capitala Libanului.

Stare de urgență, decretată de Guvernul libanez

O explozie masivă a zguduit marți seară orașul Beirut. În urma accidentului, cel puțin 100 de oameni au murit și 4000 au fost răniți. De asemenea, Libanul a decretat trei zile de doliu național începând de mercuri în urma acestei situații.

Totodată, Guvernul libanez a anunțat stare de urgență pentru o perioadă de două săptămâni în Beirut, potrivit Digi24. Astfel, în urma decretării stării de urgență, oficialii libanezi au conferit armatei țării puterea absolută în capitală. Măsura a fost anunțată de către Executivul de la Beirut în timpul unei ședințe de Guvern.

De asemenea, autoritățile vor aresta la domiciliu mai mulți oficiali portuari pentru a putea investiga cine se face responsabil de explozia masivă.

Incidentul s-a produs în capitala libaneză, Beirut
Incidentul s-a produs în capitala libaneză, Beirut

Cum a avut loc explozia din Beirut

Marți seară, 2700 de tone de nitrat de amoniu au explodat în capitala Libanului. Mai mult de 200.000 de oameni au rămas fără locuințe în urma exploziei uriașe din portul din Beirut, care a distrus numeroase clădiri. Totodată, rezervele de grâne ale statului au fost grav afectate. Se pare că principalul siloz al Libanului a fost distrus în urma deflagrației.

Cele 2700 de tone de nitrat de amoniu care au explodat în zona portuară din Beirut ar fi fost transportate acum șase ani de cargoul Rhosus, sub pavilionul Republicii Moldova, dar proprietate a unui afacerist rus, scrie Unimedia, citând publicația moldo-street.com.

Accidentul ar fi putut fi însă evitat. Șeful autorității vamale din Liban, Badri Daher, ar fi avertizat puterea judecătorească din țară în privința substanțelor periculoase, stocate în port. Chiar și Premierul Hassan Diab consideră inadmisibilă prezența nitratului de amoniu în oraș.

Este inadmisibil ca o încărcătură de nitrat de amoniu, estimată la 2.750 tone, să fie prezentă de şase ani într-un depozit fără măsuri de precauţie, a declarat premierul în faţa Consiliului Suprem de Apărare reunit în şedinţă de urgenţă.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...