Ultimă oră! Camera Deputaților a adoptat abrogarea recursului compensatoriu. Ce se va întâmpla acum

Raluca Juncu 04.12.2019, 13:30
Ultimă oră! Camera Deputaților a adoptat abrogarea recursului compensatoriu. Ce se va întâmpla acum

Plenul Camerei Deputaților a adoptat astăzi, în for decizional proiectul de lege privind abrogarea recursului compensatoriu, cu amendamentul prin care este stabilită perioada pentru care se aplică măsurile compensatorii persoanelor deţinute în condiţii improprii, transmite mediafax.ro.

Abrogarea recursului compensatoriu a primit astăzi votul final din Camera Deputaților. Deputații au votat proiectul legislativ cu 272 de voturi „pentru”, dar și cinci abțineri. Potrivit g4media.ro, Florin Iordache și Marton Arpad s-au abținut.

Ce prevede legea

Propunerea legislativă prevede abrogarea Legii nr.169/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr.254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal.

Parlamentul a abrogat Legea recursului compensatoriu
Parlamentul a abrogat Legea recursului compensatoriu

„Prevederile art. 55¹ din Legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, cu modificările și completările ulterioare, se aplică persoanelor aflate în executarea pedepselor privative de libertate, a măsurilor preventive privative de libertate, minorilor care execută măsuri educative în centre de detenție, în centre educative sau în penitenciare, respectiv minorilor care au executat pedepse în penitenciare, potrivit legii nr. 15/1968 privind Codul penal al României, cu modificările și completările ulterioare, și care execută, la data intrării în vigoare a prezentei legi, măsuri educative în centre de detenție, în aplicarea art. 21 din legea nr. 187/2012 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 289/2019 privind Codul penal, cu modificările și completările ulterioare, pentru o perioadă cuprinsă, între 24 iulie 2012 și data intrării în vigoare a prezentei legi”, arată un amendament adoptat ieri de comisia juridică a Camerei, propus de grupurile parlamentare ale PNL și USR, potrivit Digi24.ro

Proiectul, iniţiat de 10 deputaţi PNL în februarie, prevede abrogarea legii recursului compensatoriu. Proiectul a fost respins de Senat, prim for legislativ sesizat, pe 11 iunie.

Camera Deputaţilor a adoptat iniţiativa în calitate de for decizional, astfel că aceasta va merge la Presedintele României, Klaus Iohannis spre a fi promulgată.

Premierul Ludovic Orban a ținut să transmită câteva precizări cu privire la acest subiect. Șeful Executivului a declarat, luni, că abrogarea Legii recursului compensatoriu va avea efecte doar pentru viitor. Orban a precizat că măsura nu înseamnă că imediat după abrogare nimeni nu va mai beneficia de prevederile acestei legi.

Urmăriți Impact.ro și pe