Ultima lovitură dată de Austria României. Ce s-a aflat acum despre cancelarul Karl Nehammer

Ionuț Vieru 01.04.2023, 18:15
Ultima lovitură dată de Austria României. Ce s-a aflat acum despre cancelarul Karl Nehammer

Se pare că România întâmpină în continuare probleme în drumul către intrarea în Spațiul Schengen. Recent, Nicolae Ciucă a efectuat o vizită în Suedia, acolo unde a susținut o declarație de presă comună cu Ulf Kristersson, care a vorbit despre aderarea țării noastre la Schengen. Ce a avut de spus prim-ministrul suedez?

Veste proastă pentru România despre aderarea la Schengen

România a ratat șansa de a se alătura celorlalți membrii din Spațiul Schengen pe data de 8 decembrie 2022, atunci când Austria a votat împotrivă, invocând problema migrației ilegale.

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a făcut o vizită în Suedia, unde a ținut o declarație de presă comună alături de omologul său suedez. Acesta din urmă a venit cu vești proaste în legătură cu aderarea României la Spațiul Schengen.

Ulf Kristersson, prim-ministrul suedez, a fost întrebat dacă Austria și-a schimbat poziția cu privire la țara noastră. Din nefericire, răspunsul a fost unul negativ. Iată ce a avut de spus:

”Răspunsul simplu este nu, nu și-a schimbat-o. Vom ține subiectul pe agendă, vom face tot ce putem pentru a facilitat discuțiile. Există o așteptare din partea Consiliului European ca această problemă să fie rezolvată în acest an, dar toată lumea știe că decizia trebuie luată de toate țările”, spune el.

Citește și: Anunț important despre aderarea României la Schengen. Ce a spus președintele Consiliului European

De asemenea, prim-ministrul suedez a mulțumit României pentru misiunile de poliție aeriană în regiunea țărilor baltice.

”Ca viitori aliaţi, vă asigur de faptul că suntem pregătiţi pentru misiuni de poliţie aeriană în Marea Neagră odată ce vom fi membri deplini NATO”, a mai declarat acesta.

Austria, despre aderarea României la Spațiul Schengen
Austria, despre aderarea României la Spațiul Schengen

Suedia, despre aderarea României la Spațiul Schengen

Pe de cealaltă parte, guvernul din Suedia este de părere că România îndeplinește toate condițiile de aderare la Spațiul Schengen, lucru confirmat și de prim-ministrul Ulf Kristersson, în cadrul conferinței de presă comună pe care a avut-o alături de Nicolae Ciucă.

”Cred cu tărie că trebuie să consolidăm încrederea în graniţele externe ale Europei şi să creştem numărul persoanelor care pleacă după ce le sunt refuzate cererile de azil. Acest lucru ar face ca extinderea spaţiului Schengen să fie mai uşoară”, a declarat acesta.

Citește și: România și Bulgaria, parteneriat strategic pentru Schengen. Ce stabilește noua înțelegere semnată de președintele Iohannis și omologul Rumen Radev

Prim-ministrul suedez a precizat că s-a întâlnit cu cancelarul austriac, cel care a dat vot negativ României pentru intrarea în Schengen și că încearcă să promoveze un dialog constructiv în țara noastră, Bulgaria, Austria și Olanda pentru extinderea Schengen.

Urmăriți Impact.ro și pe