Ultima dorinţă a Regelui Mihai, îndeplinită. Klaus Iohannis, despre repatrierea Reginei Mamă Elena: „Un gest de recuperare identitară”

Raluca Juncu 18.10.2019, 14:11
Ultima dorinţă a Regelui Mihai, îndeplinită. Klaus Iohannis, despre repatrierea Reginei Mamă Elena: „Un gest de recuperare identitară”

Astăzi, în cadrul unei zile istorice pentru România, Klaus Iohannis a transmis un mesaj emoționat cu privire la repatrierea Reginei Elena. Președintele României apreciază gestul de aducere în România a osemintelor Reginei-Mamă Elena ca fiind un act de dreptate istorică, un gest de recuperare identitară, dar și de patriotism civic.

Klaus Iohannis spune că organizarea acestui eveniment național reprezintă modul în care poporul român își respectă istoria, potrivit presidecy.ro. Liderul își arată recunoștința cu privire la repatrierea rămășițelor Reginei Elena, un gest care se regăsea pe lista ultimelor dorințe ale Regelui Mihai, fiul acesteia.

„Regina-Mamă Elena reprezintă un puternic simbol de demnitate, onoare și curaj și un reper deosebit de conduită morală în întunecatul secol XX. După 71 de ani, ea se întoarce acasă, în pământurile Patriei pe care a iubit-o și apărat-o în vremuri de restriște, unde se va odihni la loc de cinste, în panteonul Regilor și Reginelor României. Aducerea acasă, lângă fiul ei, Regele Mihai I, este nu doar un act de dreptate istorică și demnitate, ci un demers necesar pentru recuperarea și întregirea valorilor României contemporane”, apreciază Klaus Iohannis, demersul inițiat de Casa Regală.

Președintele statului român spune si de perioadele tulburi pe care le-a traversat statul român, intervale de timp în care Regina-Mamă a oferit un adevărat exemplu de tărie de caracter și claritate morală. El amintește de implicarea Reginei pentru salvarea eroilor și a romilor persecutați, suferinzi și chinuiți. Pentru implicarea și pentru ocrotirea celor asupriți, Regina-Mamă Elena a primit, postum, titlul de „Drept între popoare”.

„Martoră a unor vremuri frământate, Regina a rămas fidelă valorilor europene înrădăcinate puternic astăzi în societatea românească, condusă de credința că eforturile de a se opune acțiunilor extremiste și iraționale nu vor fi în zadar. Societatea românească trebuie să aibă grijă ca moștenirea Reginei-Mamă Elena, simbol al României europene, să nu se piardă, să fie cinstită și onorată cum se cuvine, prezervată și transmisă generațiilor viitoare, mai ales de acum înainte, când Regina a revenit acasă” a spus Klaus Iohannis, potrivit aceleiași surse.

Regina izgonită de comuniști se întoarce acasă

 

„Perioadele exilului pe care le-a traversat nu au reușit să o îndepărteze sufletește de România, rămânând alături de fiul ei, Regele Mihai I, și de poporul român. Alături de Mihai I, Regina-Mamă Elena s-a opus atât abuzurilor regimului de inspirație fascistă, cât și celui de inspirație sovietică  și a susținut ferm principiile democrației autentice” mai spune Klaus Iohannis în mesajul transmis astăzi.

Regina-Mamă Elena, alături de fiul ei, Regele Mihai I, în 1946

Principesa Elena de Grecia și Danemarca, soția regelui Carol al II-lea al României și mamă a Regelui Mihai I, s-a născut la Atena, pe data de 2 mai 1896. Pe linie maternă, Elena descindea din Regina Victoria a Marii Britanii, iar pe parte paternă avea origini din țarina Ecaterina cea Mare.

Prin repatrierea osemintelor Reginei mamă Elena (1896-1982) se va îndeplini dorința ultimului Suveran al României, Regele Mihai I.

Urmăriți Impact.ro și pe