Ultima cerere a profesorilor față de Guvern: salarii mai mari cu 25%. Protestele vor continua

Beatrice Dumitru 25.05.2023, 20:01
Ultima cerere a profesorilor față de Guvern: salarii mai mari cu 25%. Protestele vor continua

O nouă rundă de negocieri între sindicatele din Educație și Guvern a avut loc joi, 25 mai, dar nu s-a ajuns la un consens care să ducă la încetarea grevei cadrelor didactice, cea mai mare din ultimii 18 ani. Liderii sindicali au cerut creșterea cu 25% a tuturor salariilor până în decembrie.

Greva din Educație continuă

„Greva continuă”, au transmis sindicaliștii după discuțiile cu reprezentanții Guvernului. Sindicatele au propus ca salariul unui profesor debutant să ajungă de la 2.500 de lei, la 3.000 de lei și toate celelalte salarii să crească cu 25%.

O a doua majorare cerută ar urma să se aplice la intrarea în vigoare a noii legi a salarizării, care conform sindicatelor, ar trebui să stabilească salariul minim pentru un debutant la nivelul salariului mediu net pe economie, care este acum de circa 4.000 de lei. Pentru toate salariile din grilă, ar însemna o creștere cu 60% față de nivelul actual.

Ultima cerere a profesorilor față de Guvern: salarii mai mari cu 25%. Protestele vor continua
Greva profesorile a început pe 22 mai 2023.

Am cerut o creștere a veniturilor cu 25% – sunt liberi să-și facă calculele necesare și bineînțeles, actul normativ prin care să fie stipulat ca și garanție că salariul debutantului va fi echivalentul salariului mediu brut pe economie și va fi luat în calcul pe viitor a legii unitare a salarizării. Noi am făcut în momentul de față o prezentare a poziției noastre, mai departe rămâne să analizeze și să vină cu un răspuns”, a spus Marius Nistor, liderul Federației Spiru Haret, noua ofertă a sindicatelor.

Creșteri salariale pentru tot personalul din învățământ

Marius Nistor a adăugat că „trebuie să fie o majorare care să fie acceptabilă până la finalul lunii decembrie, pentru că de la 1 ianuarie ar trebui să intre în vigoare noua lege unitară de salarizare” și că solicitările se referă la creșteri salariale pentru tot personalul din învățământ.

Pe de altă parte, Anton Hadăr, președintele Federației Alma Mater, a declarat că sindicaliștii speră să fie chemați din nou la discuții de guvernanți, vineri, „și să ajungem la o înțelegere”, pentru că „propunerile sunt de bun simț”.

Peste 200.000 de cadre didactice participă la greva generală, iar preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hăncescu, avertiza că profesorii nu vor încheia mediile elevilor în anul școlar 2022-2023. „Probabil le va încheia altcineva, nu știu”, a afirmat acesta, marți.

Ultima grevă generală din învățământ a avut loc în urmă cu 18 ani și a durat trei săptămâni.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...