Ultima amenințare a Rusiei a speriat NASA! ”Nu vom renunţa la Crimeea”

Stan Filon 08.06.2021, 08:08
Ultima amenințare a Rusiei a speriat NASA! ”Nu vom renunţa la Crimeea”

Rusia nu se simte deloc confortabil cu sancțiunile economice impuse de americani, după ce a anexat Crimeea, așa că încearcă să facă orice pentru a scăpa de ele. Ultima amenințare a regimului de la Kremlin a lăsat cu gura căscată tot Pământul, dar și spațiul cosmic!

Rusia lansează noi amenințări

Cel care a lansat amenințarea a fost șeful agenției spațiale din Rusia, care a spus, luni, că Moscova se va retrage de la Stația Spațială Internațională în 2025, dacă sancțiunile impuse după anexarea Crimeei nu vor fi ridicate, relatează Reuters. Rusia acuză că sancțiunile impuse de americani afectează lansările sale de sateliți.

Dmitri Rogozin, șeful Rocosmos, a ținut să-și transmită mesajul către parlamentaruu ruși chiar înainte de întâlnirea dintre Vladimir Putin și Joe Biden. ”Avem mai multe rachete decât avem nevoie dar nu avem cu ce să le lansăm. Avem nave spațiale care sunt aproape asamblate dar cărora le lipsește un tip specific de microcip. Totul se află, de acum, în mâinile partenerilor noștri americani”, a spus oficialul rus, recunoscând în premieră că Rusia este afectată serios de sancțiunile impuse de Occident.

Rusia ameninta ca paraseste Statia Spatiala Internationala
Rusia ameninta ca paraseste Statia Spatiala Internationala

Părăsește ISS, dacă nu vor fi ridicate sancțiunile economice

Proiectul Stația Spațială Internațională a fost lansat în 1998 și este un proiect multinațional. Aceasta este formată din două segmente – unul rusesc și unul american, la cel din urmă participând și alte agenții spațiale ale lumii.

Pe lângă Rusia și SUA, la ISS mai participă și Canada, Japonia și 11 state-membre ale Agenției Spațiale Europene: Belgia, Danemarca, Germania, Italia, Olanda, Norvegia, Spania, Suedia, Elveția și Regatul Unit. Acum, Rusia ameninţă că va părăsi Staţia Spațială Internațională.

Dar ce spun partenerii americani? Ei bine, șeful NASA, Bill Nelson, a rămas surprins de amenințările venite din partea Rusiei și spune că o eventuală retragere de pe ISS ar putea duce la o nouă cursă spațială între SUA, pe de-o parte, și Rusia și China pe de cealaltă.

”Dacă Rusia începe să depindă de China, atunci ne așteptăm să avem o nouă cursă pentru Lună cu China și Rusia împotriva SUA. În ultimele zeci de ani, am cooperat cu rușii în spațiu și aș vrea ca această cooperare să continue”, a spus Bill Nelson. Șeful NASA a declarat că astronauții ruși vor să continue colaborarea cu SUA, în ciuda disputelor politice de pe Pământ.

Statele Unite și alte țări occidentale au impus sancțiuni economice dure împotriva Rusiei după anexarea peninsulei ucrainene Crimeea, în 2014. Și mai recent, SUA a sancționat din nou Moscova ca urmare a încercării de influențare a alegerilor, atacurilor cibernetice și otrăvirii disidentului Alexei Navalnîi.

Urmăriți Impact.ro și pe