Presa italiană anunță că mâine se va undă verde recomandării UE care cere extinderea interdicțiilor la toate spațiile exterioare frecventate de copii.
Se pune astfel stăvilar fumatului în aer liber în parcuri, stația de autobuz, pe plajă, lângă spitale, dar și pe terasele barurilor și cafenelelor. Acesta este obiectivul recomandării Uniunii Europene care va fi aprobată mâine de Consiliul UE și care vizează nu doar țigările tradiționale, ci și țigările electronice (cu sau fără nicotină) și cele cu tutun încălzit.
O măsură care urmărește limitarea daunelor fumatului pasiv în conformitate cu planul UE anticancer care își propune să reducă, până în 2040, ponderea fumătorilor la 5% față de actualul 24%. Dar a stârnit deja rezistență din partea lobby-ului tutunului și a stârnit controverse și îndoieli legate de lipsa unor baze științifice solide, în special în ceea ce privește țigările electronice alimentate cu vapori.
Decizia de a extinde interdicția și la „produsele emergente”, precum țigările electronice și țigările de tutun încălzite, se datorează faptului că – explică textul prevederii – „expunerea la fumatul pasiv poate fi deosebit de periculoasă” și este legată de „difuziunea și atractivitatea deosebită a acestora în rândul tinerilor și copiilor”.
Din acest motiv recomandarea sugerează interzicerea acestora în interior, dar și în anumite zone exterioare, „mai ales cele în care pot fi copii”. Textul menționează în mod explicit „locuri de joacă, piscine, grădini zoologice”, dar și spații exterioare sau semideschise (cum ar fi verande, terase și balcoane) ale barurilor și restaurantelor, precum și stațiile de transport în comun, spațiile exterioare ale școlilor și spitalelor.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]De asemenea, recomandarea solicită țărilor să dezvolte strategii naționale pentru a asigura protecția împotriva fumatului pasiv, să lanseze campanii de informare și educaționale pentru sensibilizarea populației și reducerea dependențelor, să colaboreze între ele pentru a compara acțiunile respective întreprinse și să prezinte un raport către Comisia privind măsurile luate în termen de trei ani.
Recomandările UE – spre deosebire de reglementări și directive – nu sunt obligatorii din punct de vedere juridic pentru state. Prin urmare, țările rămân libere să decidă dacă urmează sau nu instrucțiunile Bruxelles-ului cu privire la interdicții, fără a risca sancțiuni. Dar este clar că prevederea indică o direcție și, mai presus de toate, pune bazele posibilelor măsuri ulterioare.
Textul, propus în septembrie de Comisie, a fost respins săptămâna trecută de Parlamentul European, unde nu s-a putut ajunge la o majoritate favorabilă, deși votul deputaților europeni asupra rezoluției nu a fost obligatoriu pentru adoptarea recomandării. Cei 27 de miniștri ai sănătății vor da mâine undă verde în cadrul ședinței Consiliului (o majoritate calificată este suficientă).
Italia și România ar trebui să ceară atașarea textului unei declarații pentru a contesta procedura care „ar fi necesitat timp și metode mai bune de desfășurare a dezbaterii dintre statele membre” și care nu a permis acceptarea unora dintre amendamentele prezentate. Pe fond, Roma și Bucureștiul se plâng de „neprezentarea unei evaluări adecvate a impactului” și critică „măsurile generalizate privind produsele care emit aerosoli în anumite zone externe” pentru că „le lipsesc o bază științifică solidă și, în consecință, nu ar fi trebuit incluse. în faptă”, scriu italienii de la „La Stampa”.