UE vrea o unitate militară pentru intervenţii rapide. Câţi soldaţi ar putea fi gata să acţioneze în situaţii de criză

Stan Filon 07.05.2021, 18:22
UE vrea o unitate militară pentru intervenţii rapide. Câţi soldaţi ar putea fi gata să acţioneze în situaţii de criză

În contextul amenințării venite aproape permanent din partea Rusiei, Uniunea Europeană ar putea înființa o unitate militară pentru intervenții rapide! Această unitate militară este solicitată de 14 state din Uniunea Europeană și ar putea avea până la 5.000 de soldați care să fie oricând gata de atac.

UE vrea o unitate militară pentru intervenţii rapide

Austria, Belgia, Cipru, Republica Cehă, Germania, Grecia, Franța, Irlanda, Italia, Luxemburg, Țările de Jos, Portugalia, Slovenia și Spania solicită înființarea unei unități militare care să fie la dispoziția Uniunii Europene, reprezentând o forță de răspuns rapid care ar putea interveni în crizele internaționale, potrivit unui oficial european de rang înalt citat de Reuters.

Această mică armată ar putea adăposti 5.000 de soldați, carora li s-ar putea alătura nave și avioane, pentru a ajuta guvernele străine democrate care au nevoie de ajutor urgent. Această propunere nu este una nou, prima inițiativă de acest fel venind în urmă cu 20 de ani. Chiar dacă propunerea a evnit în 1999, UE a înființat abia în anul 2007 o unitate cu grupuri de luptă de 1.500 de persone, antrenate pentru a răspunde la crize internaționale. Cu toate acestea, unitatea respectivă nu a fost folosită niciodată.

UE vrea o unitate militara pentru interventii rapide
UE vrea o unitate militara pentru interventii rapide

Unitatea militară a UE este un proiect mai vechi

O propunere asemănătoare a venit și din partea lui Donald Trump, în timpul când ocupa funcția de președinte al Americii. Chiar dacă se bazează din punct de vedere al securității pe NATO, Uniunea Europană a fost sfătuită de președintele Americii să sporească securitatea, mai ales la frontierele sale.

„Nu-i vom proteja pe europeni daca nu decidem sa avem o adevarata armata europeana. In fata Rusiei, care este la frontierele noastre si care a aratat ca poate fi amenintatoare (…), trebuie sa avem o Europa care sa se apere mai mult singura, fara sa depinda doar de Statele Unite si in mod mai suveran”, a pledat, în anii trecuți  presedintele Franței, Emmanuel Macron, poziția sa fiind susținută și de cancelarul german Angela Merkel.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...