UE somează șase țări să ridice restricțiile anti-Covid de la granițe. Cum va beneficia România de acest lucru

Stan Filon 24.02.2021, 16:50
UE somează șase țări să ridice restricțiile anti-Covid de la granițe. Cum va beneficia România de acest lucru

Uniunea Europeană somează șase țări să ridice restricțiile anti-Covid de la granițe, după ce s-a ajuns la concluzia că acestea fac mai mult rău, decât bine. Oficialii europeni spun că aceste măsuri perturbă grav libera circulație a persoanelor și a mărfurilor din blocul european.

Uniunea Europeană somează șase țări să ridice restricțiile anti-Covid de la granițe

Multe state din Uniunea Europeană au decis să închidă granițele cu unee țări, pentru a scădea cifra de noi infectări cu coronavirus, însă acest lucru se pare că face mai mult rău, decât bine. Așadar, Uniunea Europeană somează Germania, Ungaria, Finlanda, Suedia, Belgia și Danemarca să ridice imediat restricțiile impuse la granițele lor.

Aceste șase state au la dispoziție să se conformeze și să ridice restricțiile, deoarece au încălcat protocolul stabilit pentru coronavirus, potrivit The Guardian. Comisia Europeană a publicat un ghid în ianuarie, recomandând statelor membre ale UE să își păstreze frontierele deschise, dar să ”descurajeze puternic” călătoriile neesențiale, cu opțiunea de a impune cerințe de testare și carantină călătorilor din zone cu niveluri ridicate de infecție.

Uniunea Europeana someaza sase tari sa ridice restrictiile anti-Covid de la granite
Uniunea Europeana someaza sase tari sa ridice restrictiile anti-Covid de la granite

”Controale stricte în cele șase țări vizate de Uniunea Europeană”

Cu toate acestea, în ultimele săptămâni au fost aplicate controale stricte în cele șase țări vizate de Uniunea Europeană. Printre acestea se numără și o interdicție largă asupra călătoriilor neesențiale impuse de guvernele din Belgia și Suedia și restricțiile de intrare selectivă impuse de guvernul german asupra traficului din regiunea Tirolului din Austria, Republica Cehă și Slovacia. În prezent, numai cetățenii germani, rezidenții străini și lucrătorii esențiali au voie să treacă frontiera.

Restricțiile impuse de Germania la granița cu Tirol au stârnit multe nemulțumiri, în ultima perioadă, ambasadorul german la Viena fiind chiar chemat să justifice aceste ”măsuri inutile”. Germania se pregătește însă pentru al treilea val al pandemiei de coronavirus, după ce s-au înregistrat în ultimele zile 60,5 la suta de mii de locuitori, în creștere față de 55-57, săptămâna precedentă.

România ar beneficia și ea de ridicarea restricțiilor

Controalele stricte de la frontierele celor șase state au provocat haos la frontiere și au amenințat lanțurile de aprovizionare. ”Subliniem necesitatea ca restricțiile de liberă circulație să fie nediscriminatorii și proporționale și îndemnăm statele membre să își alinieze dispozițiile, mai strâns cu recomandările comisiei pe care le-am convenit în comun și să revizuiască regulile lor privind libera circulație”, a transmis un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

Noua directivă ar putea ajuta și România, deoarece Ungaria ar trebui să ridice restricțiile impuse la granițele sale, inclusiv la cea cu România, iar cetățenii români vor putea intra fără probleme în țara vecină. La fel poate fi reluat la capacitate maximă și transportul de mărfuri.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...