UE propune noi sancțiuni împotriva Rusiei. Care sunt acestea

Mihnea Tălău 28.09.2022, 19:17
UE propune noi sancțiuni împotriva Rusiei. Care sunt acestea

Executivul Uniunii Europene a propus miercuri noi sancțiuni împotriva Rusiei din cauza războiului său împotriva Ucrainei, inclusiv restricții comerciale mai stricte, mai multe liste negre individuale și un plafon al prețului petrolului pentru țările terțe.

Von der Leyen, propune un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei

Propunerea va merge acum la cele 27 de țări membre ale blocului, care vor trebui să depășească divergențele cu privire la noile sancțiuni pentru a le pune în aplicare.

Acest lucru ar putea dura ceva timp, în ciuda faptului că UE a fost stimulată să acționeze din cauza mobilizării militare a Rusiei, a amenințărilor nucleare și a demersurilor sale de anexare a unei porțiuni din Ucraina, la mai mult de 200 de zile după ce a invadat fosta republică sovietică, care dorește acum să adere la UE, transmite Reuters.

„Nu acceptăm referendumurile fictive și nici orice fel de anexare în Ucraina. Și suntem hotărâți să facem Kremlinul să plătească prețul pentru această nouă escaladare. Propunem un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei”, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Grupul G7 al țărilor industrializate – din care fac parte și țările UE Italia, Franța și Germania – a convenit deja să instituie un astfel de plafon al prețului petrolului prin intermediul asigurătorilor.

Anterior, miercuri, un consilier economic de rang înalt al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski a cerut UE să reducă și mai mult fluxurile de bani către Rusia din vânzările de combustibili fosili.

„Dacă nu faceți nimic, înseamnă că nu faceți decât să prelungiți acest război cu Ucraina, este pur și simplu ridicol, întreaga lume civilizată trebuie să fie unită în această privință”, a declarat Oleg Ustenko.

În timp ce UE a fost deja de acord să oprească importul de petrol rusesc începând cu sfârșitul acestui an, Ustenko a declarat că „banii sângeroși” vor continua să curgă către Moscova dacă nu se va interzice companiilor europene să asigure transporturile maritime.

UE modifica planul de sanctiuni care vizeaza petrolul din Rusia dupa ce doua tari l-a respins. Ce prevede noul proiect

Țările UE au nevoie de unanimitate pentru a impune sancțiuni, iar Ungaria – unde premierul Viktor Orban cultivă legături strânse cu președintele rus Vladimir Putin – a fost cel mai vehement critic al acestora în interiorul blocului, care este divizat în ceea ce privește plafonarea prețului petrolului.

Ustenko a sperat că Ungaria va schimba în cele din urmă direcția și că țările UE cu o flotă maritimă mare – Grecia, Malta și Cipru – vor fi, de asemenea, de acord cu măsuri suplimentare care să afecteze veniturile din petrolul rusesc.

Blocul comunitar va extinde lista de exporturi interzise

Vorbind alături de von der Leyen, înaltul diplomat al UE a declarat că blocul comunitar a pus pe lista neagră și mai multe persoane din sectorul rusesc al apărării, pe cei implicați în voturile ad-hoc organizate de Moscova în teritoriile ucrainene ocupate, pe cei pe care Occidentul îi acuză de răspândirea propagandei rusești și pe cei care ajută la eludarea sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei.

Von der Leyen a declarat că o nouă interdicție a importurilor ar costa Rusia 7 miliarde de euro în venituri pierdute și că blocul va extinde, de asemenea, lista de exporturi interzise „pentru a priva mașina de război a Kremlinului de tehnologii cheie”.

Conform propunerii, companiilor europene li s-ar interzice să furnizeze mai multe servicii către Rusia, iar cetățenilor europeni nu li s-ar permite să facă parte din consiliile de administrație ale companiilor de stat rusești.

Comisia ar urma să prezinte detaliile propunerii statelor membre ale UE în cadrul unei reuniuni cu ușile închise în cursul zilei de miercuri, iar cei 27 ar urma să aibă o primă discuție vineri.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...