UE promite cel mai puternic răspuns dacă rețeaua energetică a continentului este atacată. „Nu este nicio coincidență”

Beatrice Dumitru 28.09.2022, 12:02
UE promite cel mai puternic răspuns dacă rețeaua energetică a continentului este atacată. „Nu este nicio coincidență”

Uniunea Europeană  s-a grăbit miercuri să intensifice securitatea pentru protejarea infrastructurii energetice a blocului comunitar, ca răspuns la scurgerile de gaze de la conductele Nord Stream în Marea Baltică. Mai mult, UE a avertizat cu cel mai puternic răspuns în cazul unui atac asupra infrastucturii energetice a continentului.

Avertismentul Uniunii Europene

Unii lideri și experți europeni au subliniat că incidentele apărute la cele două conducte din Marea Baltică reprezintă un act de sabotaj, având în vedere disputa energetică a Uniunii Europene cu Rusia provocată de războiul din Ucraina. Cele trei scurgeri au fost semnalate la gazoducturile Nord Stream 1 și 2, care sunt umplute cu gaz natural, dar nu livrează în Europa.

Și Uniunea Europeană suspectează că scurgerile de gaze de la cele două conducte subacvatice de gaze naturale au apărut în urma unui sabotaj și avertizează asupra oricărui atac asupra rețelelor energetice ale Europei, relatează Associated Press.

UE promite cel mai puternic răspuns dacă rețeaua energetică a continentului este atacată. „Nu este nicio coincidență”
Josep Borrell, șeful diplomației europene.

Toate informațiile disponibile indică că aceste scurgeri sunt rezultatul unui act deliberat. Orice întrerupere deliberată a infrastructurii energetice europene este cu totul inacceptabilă și va primi un răspuns solid și unit”, a spus Josep Borrell, șeful diplomației europene într-o declarație în numele celor 27 de țări ale blocului comunitar.

Ce spune Ursula von der Leyen

Avertismentul lui Josep Borrell vine după cel al președintei Comisiei Europene Ursula von der Leyen, care a afirmat că scurgerile de gaze de la cele două gazoducturi sunt acte de sabotaj.

Orice întrerupere deliberată a infrastructurii energetice europene active este inacceptabilă și va duce la cel mai puternic răspuns posibil”, a scris Ursula von der Leyen pe Twitter.

Seismologii suedezi au raportat marți că exploziile au zguduit Marea Baltică înainte ca scurgeri neobișnuite să fie descoperite la cele două conducte subacvatice de gaze naturale, care ajung din Rusia până în Germania.

Fără gaze prin conducta Nord Stream 1 la iarnă

Din cauza avariilor apărute la gazoductul Nord Stream 1 este puțin probabil ca acesta să poată transporta gaz în Europa în această iarnă. Josep Borrell a spus că UE va sprijini orice investigație legată de scurgerile de gaze și „va lua măsuri suplimentare pentru a ne crește rezistența pentru securitatea energetică”.

Premierul danez Mette Frederiksen a spus că „evaluarea clară a autorităților arată că acestea sunt acțiuni deliberate, nu accidente”, dar a adăugat că „nu există informații care să indice cine ar putea fi în spatele acestora”. Frederiksen a respins ideea că incidentul ar fi fost un atac asupra Danemarcei, spunând că scurgerile au avut loc în apele internaționale.

Ministrul danez al Apărării Morten Bodskov s-a întâlnit, miercuri, cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...