UE pregătește reconstrucția Ucrainei. Un nou ajutor financiar oferit de Bruxelles după conflictul provocat de Rusia

Beatrice Dumitru 18.05.2022, 16:03
UE pregătește reconstrucția Ucrainei. Un nou ajutor financiar oferit de Bruxelles după conflictul provocat de Rusia

Ucraina nu este membră a Uniunii Europene, dar țara devastată de războiul lui Vladimir Putin beneficiază de ajutorul blocului comunitar. După ce i-a acordat aproximativ 1,5 miliarde de euro pentru armament, UE anunță un nou ajutor de miliarde de euro pentru Ucraina pentru a-și menține economia pe linia de plutire și pregătește reconstrucția țării.

UE, nou ajutor pentru Ucraina

Comisia Europeană a propus un împrumut în valoare 9 miliarde de euro pentru a ajuta la acoperirea decalajului bugetar al Kievului, în timp ce se luptă să evite invazia rusă și dorește să înființeze un mecanism de reconstrucție pentru după război.

Suma de 9 miliarde de euro ar urma să fie împrumutată de Comisia Europeană de pe piețe în cadrul mecanismului de asistență macrofinanciară, cu scadență foarte lungă și susținută de garanții ale guvernelor UE. Liderii UE vor discuta aceste opțiuni la summitul lor de la sfârșitul lunii mai.

 

UE pregătește reconstrucția Ucrainei. Un nou ajutor financiar oferit de Bruxelles după conflictul provocat de Rusia

Ne propunem să suplinim ajutorul semnificativ pe termen scurt oferit până acum, cu o nouă asistență macrofinanciară excepțională pentru Ucraina de până la 9 miliarde de euro în 2022. Dar trebuie să ne gândim și la ziua reconstrucției. Și UE nu ar trebui să fie singura care contribuie la acest efort„, a declarat președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, citată de Reuters.

Ucraina are nevoie de 5 miliarde de euro pe lună

Fondul Monetar Internațional estimează că Ucraina are nevoie de 5 miliarde de euro pe lună pentru a-și menține economia pe linia de plutire, ceea ce ar aduce suma necesară pentru următoarele trei luni la 15 miliarde de euro. SUA au anunțat că vor acoperi o treime din aceasta.

Comisia va prezenta, de asemenea, opțiuni privind finanțarea unui „fond fiduciar de solidaritate” pentru Kiev, care este menit să acopere nevoile de reconstrucție ale Ucrainei odată ce războiul se va încheia, iar
executivul UE estimează că acestea vor varia între 500 și 600 de miliarde de euro, dar factura ar putea crește pe măsură ce războiul se prelungește.

Aceste este motivul pentru care propunem o platformă de reconstrucție ca parte a acestui plan condus în comun de Ucraina și Comisie și care reunește statele membre ale UE, alți donatori bilaterali sau internaționali, instituții financiare internaționale și alți parteneri similari”, a adăgat Ursula von der Leyen.

Proiectele includ colaborarea cu țările G7 și instituții financiare precum Banca Mondială și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, solicitând țărilor UE să își mărească contribuția la bugetul blocului, care ar putea fi apoi plătită sub formă de granturi. O altă soluție este și strângerea de bani pe piețele de capital pe baza garanțiilor din partea țărilor UE, care la rândul lor să împrumutate Ucraina în condiții favorabile, scrie Politico.

Urmăriți Impact.ro și pe