UE începe să acuze SUA că profită de pe urma războiului din Ucraina. Pe ce s-ar baza oficialii europeni (Surse)

Anca Manolica 27.11.2022, 09:33
UE începe să acuze SUA că profită de pe urma războiului din Ucraina. Pe ce s-ar baza oficialii europeni (Surse)

Înalți oficiali europeni sunt furioși pe Casa Albă și acuză acum administrația SUA că face avere din războiul din Ucraina, în timp ce țările UE suferă. Aceștia sunt supărați pentru că sunt de părere că Statele Unite fac mulți bani din acest conflict, în timp ce țările europene se luptă. Pe ce s-ar baza aceștia.

„Este Washingtonul încă aliatul nostru?”

La nouă luni de la izbucnirea războiului în Ucraina, Vladimir Putin începe să creeze „fracturi” în Occident, notează Politico. Unii înalți oficiali europeni acuză administrația Joe Biden că profită de pe urma războiului, în timp ce țările europene au de suferit. Aceștia sunt supărați pentru că ei consideră că Statele Unite fac mulți bani din acest conflict, în timp ce țările europene se chinuie.

„Adevărul este că, dacă privim lucrurile cu sobrietate, țara care profită cel mai mult de pe urma acestui război este SUA, pentru că vinde mai multă benzină și la prețuri mai mari și pentru că vinde mai multe arme”, a declarat un oficial de rang înalt, pentru sursa citată.

Comentariile vin după ce în Europa a crescut furia față de subvențiile americane care amenință industria europeană. „Ne aflăm într-adevăr într-un moment istoric”, a spus un alt înalt oficial al UE, motivând că dubla lovitură a perturbării comerțului din cauza subvențiilor americane și a prețurilor colosale la energie riscă să întoarcă opinia publică atât împotriva efortului de război, cât și a alianței transatlantice.

Oficialul consideră că Statele Unite trebuie să fie conștiente de această schimbare în opinia publică

Șeful UE, Josep Borrell, a cerut, de asemenea, ca SUA să răspundă preocupărilor europene. Într-un interviu acordat publicației Politico, el a declarat că „americanii – prietenii noștri – iau decizii care au un impact economic asupra noastră”.

SUA au respins plângerile Europei, spunând: „Creșterea prețului gazelor în Europa este cauzată de invazia lui Putin în Ucraina și de războiul energetic al lui Putin împotriva Europei, punct.”

Josep Borrell, Înalt Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate
Josep Borrell, Înalt Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate

Un purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională al lui Biden a făcut aceste comentarii adăugând în continuare că exporturile de gaze naturale lichefiate din SUA către Europa „au crescut dramatic și au permis Europei să se diversifice și să se îndepărteze de Rusia”.

Cea mai mare problemă din ultimele săptămâni a fost reprezentată de subvențiile și taxele de mediu ale lui Biden, despre care Bruxelles-ul spune că reprezintă un comerț incorect în detrimentul UE și amenință industriile europene. În ciuda obiecțiilor Europei, Washingtonul nu a dat semne că și-ar schimba poziția.

Tulburările provocate de invazia lui Putin în Ucraina continuă să aibă un efect negativ asupra economiilor europene, determinând creșterea inflației și scumpirea aprovizionării cu energie.

Au existat revolte și în privința banilor care ajung în sectorul american de apărare

SUA au fost, fără dar și poate, cel mai mare furnizor de ajutor militar Ucrainei, furnizând arme și echipamente de peste 15,2 miliarde de dolari din februarie și până acum. Potrivit lui Borrell, UE a furnizat până acum aproximativ 8 miliarde de euro de echipament militar țării invadate.

Citește și: De când știau americanii că va urma un război Rusia-Ucraina. Dezvăluirile făcute de un general polonez

Potrivit unui înalt oficial dintr-o capitală europeană, refacerea stocului de arme sofisticate poate dura „ani” din cauza problemelor din lanțul de aprovizionare și producția de cipuri. Asta a alimentat și mai mult temerile că industria de apărare din SUA poate profita și mai mult de pe urma războiului.

Urmăriți Impact.ro și pe
Anca Manolica
Nume: Anca MANOLICĂ Studii: Marketing și Comunicare în Afaceri, ASE București Experiență profesională: Mi-am început activitatea profesională în marketing și comunicare în sport...