UE încearcă să scape de dependența de gazul rusesc. Acordul cu Azerbaijan, o greșeală care se repetă

Beatrice Dumitru 17.08.2022, 11:55
UE încearcă să scape de dependența de gazul rusesc. Acordul cu Azerbaijan, o greșeală care se repetă

Ca parte a misiunii Uniunii Europene de a scăpa de dependența de gazul din Rusia, la mijlocul lunii iulie, președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen și președintele Azerbaidjanului Ilham Aliyev au semnat un acord de dublare a exporturilor către blocul comunitar. Dar această înțelegere sfidează propriile obiective climatice ale UE și, de asemenea, standardele sale privind drepturile omului.

Acordul UE-Azerbaidjan

Potrivit documentului, până în 2027, Azerbaidjan va furniza Europei cel puțin 20 de miliarde de metri cubi de gaze fosile în fiecare an prin Southern Gas Corridor (SGC), un lanț de conducte de 3.000 de kilometri care livrează gaze către UE.

Dar sprijinirea extinderii extracției de gaze nu va face decât să îmbogățească regimul autocratic din Azerbaidjan, renumit pentru corupție și reprimarea opoziției din țară. Însă, se discută puțin despre faptul că infrastructura critică necesară pentru extragerea și transportul gazului din Marea Caspică în Europa este deținută în comun de Lukoil, un gigant rus de petrol și gaze, cu legături strânse cu regimul președintelui Vladimir Putin, aflându-se pe lista de sancțiuni a Statelor Unite.

UE încearcă să scape de dependența de gazul rusesc. Acordul cu Azerbaijan, o greșeală care se repetă
Europa vrea să scape de dependența de gazul rusesc.

Ce rol joacă compania Lukoil

Lukoil operează în sectorul petrolului și gazelor din Azerbaidjan din 1994. La începutul anilor 2000, și-a concentrat eforturile în această țară pe dezvoltarea zăcămintelor de gaze fosile Shah Deniz, care sunt printre cele mai mari din lume. Cu câteva zile înainte de invadarea Ucrainei de către Rusia, Lukoil a finalizat achiziția pachetului de acțiuni deținut de Malaezia Petronas în Shah Deniz pentru 1,45 miliarde de dolari, crescându-și cota în proiect de la 10% la 19,99% și devenind al doilea cel mai mare acționar după British Petroleum.

SGC este singura rută care leagă zăcămintele de gaze din Marea Caspică de UE, iar Azerbaidjanul a început să exporte gaze către Europa prin intermediul acesteia în 2020. Coridorul trece prin Georgia, Turcia, Grecia, Albania și Italia către alte piețe ale UE și constă din Conducta Caucazului de Sud, Conducta Trans-Anatolian, Conducta Trans-Adriatică și alte linii secundare, în timp ce principalul său zăcământ de gaz activ este în prezent zăcământul de gaz Shah Deniz din Marea Caspică.

Cu o valoare estimată la 45 de miliarde de dolari, SGC a fost, printre altele, susținută din bani publici prin Mecanismul pentru interconectarea Europei al UE, Banca Europeană de Investiții și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

Potrivit Ursulei von der Leyen, Azerbaidjanul este „un partener important și de încredere pentru securitatea aprovizionării noastre”. Cu toate acestea, implicarea Rusiei în părți cheie ale lanțului de aprovizionare cu gaz azer în drum spre Europa pune la îndoială orice pretenții de securitate energetică.

Acordul nu poate ajuta Uniunea Europeană

Nu numai că Lukoil este un contribuabil important în Rusia, care poate să-și folosească profiturile din gazele din Azerbaidjan pentru a finanța mașina de război a lui Putin, dar poziția sa în atât de multe proiecte azere oferă companiei acces la informații care ar putea fi folosite pentru a susține armonizarea continuă de către Rusia a propriilor exporturi de combustibili fosili.

Acest acord, pur și simplu, nu poate ajuta UE să abordeze posibilele deficiențele de gaze acum. Creșterea capacității de producție și transport este imposibil de implementat din punct de vedere tehnic în mai puțin de cinci ani, iar UE trebuie deja să înceapă să-și reducă în mod semnificativ cererea de gaze pentru a-și atinge propriile obiective climatice, potrivit unui articol publicat de Politico.

Este timpul ca UE să înceapă să învețe din greșelile sale trecute în ceea ce privește diversificarea energetică și securitatea energetică pe baza acordurilor pe care le-a încheiat cu regimurile autocratice.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...