UE a trimis un răspuns comun la propunerile de securitate ale Rusiei. Moscova ceruse unul „cu titlu naţional şi nu în numele unui bloc”

Beatrice Dumitru 10.02.2022, 17:27
UE a trimis un răspuns comun la propunerile de securitate ale Rusiei. Moscova ceruse unul „cu titlu naţional şi nu în numele unui bloc”

Uniunea Europeană a răspuns la scrisorile trimise de Rusia fiecărui stat membru cu privire la garanțiile de securitate și la poziția fața de criza din Ucraina. Deși Moșcova a cerut ca răspunsurile să fie trimise separat, șeful diplomației europene, Josep Borell, a spus că a răspuns în numele tuturor statelor UE.

UE, răspuns comun pentru Rusia

Diplomații UE au declarat că scrisorile trimise de Rusia la sfârșitul lunii ianuarie referitoare la propunerile de garanții de securitate au fost văzute ca o modalitate de a diviza blocul celor 27 de națiuni, având în vedere că este vorba despre sancțiuni economice împotriva Moscovei în cazul unui nou conflict din Ucraina.

Uniunea Europeană a precizat că a trimis un singur răspuns la scrisorile pe care Rusia le-a trimis individual fiecărei ţări membre. Comisia Europeană a spus că șeful diplomației europene, Josep Borrell, a decis să răspundă în numele tuturor statelor membre pentru a da dovadă de unitate.

UE a trimis un răspuns comun la propunerile de securitate ale Rusiei. Moscova ceruse unul „cu titlu naţional şi nu în numele unui bloc”
Un singur răspuns pentru al UE la propunerile Rusiei.

„Statele membre ale Uniunii Europene au convenit ca Înaltul Reprezentant să răspundă la mesajul ministrului Serghei Lavrov în numele celor 27 state membre”, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei, citat de Reuters.

Rusia avertizează

Decizia nu este pe placul Moscovei și l-a determinat pe ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, să declare că un răspuns colectiv al UE la solicitările trimise celor 27 de state va duce la o întrerupere a discuțiilor. Acesta spusese că răspunsurile trebuie trimise Rusiei „cu titlu naţional şi nu în numele unui bloc”.

Ambasadorul Rusiei la Bruxelles a declarat că a primit scrisoarea, dar conținutul acesteia nu a fost făcut public de nicio parte, însă diplomații au afirmat că se referă la preocupările Moscovei cu privire la securitatea granițelor sale de vest și la eforturile UE de a rezolva tensiunile prin diplomație.

Cea mai mare desfășurare de la sfârșitul Războiului Rece

Rusia a început exercițiile militare cu Belarus, țară care are graniță comună cu Ucraina. Desfăşurarea militară a Moscovei la granițele cu fosta republică sovietică este un „moment periculos pentru securitatea Europei”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Prezența militară a Rusiei crește la granițele Ucrainei și urmărim îndeaproape desfășurarea Rusiei în Belarus, care este cea mai mare de la sfârșitul Războiului Rece. Vom apăra și proteja toți aliații. O nouă agresiune a Rusiei împotriva Ucrainei va duce la o întărire a prezenței NATO, nu la o reducere”, a spus Jens Stoltenberg, potrivit Le Figaro.

Mai mulți membri ai Alianței au decis să aloce mai multe resurse forței de reacție rapidă a NATO, ceea ce „va face posibilă întărirea rapidă și o capacitate de reacție sporită”.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...