Ucrainenii fug din calea anexării Rusiei. Referendumul a golit sate întregi: „Nimeni nu a votat, dar rezultatele au fost anunțate”

Andrei Dumitrescu 28.09.2022, 16:36
Ucrainenii fug din calea anexării Rusiei. Referendumul a golit sate întregi: „Nimeni nu a votat, dar rezultatele au fost anunțate”

În timp ce Rusia se pregătește să anexeze o porțiune de teritoriu ucrainean de mărimea Portugaliei după ce a organizat ceea ce numește referendumuri în patru provincii ocupate, ucrainenii care au reușit să scape descriu un exercițiu care ar fi amuzant dacă nu ar fi atât de amenințător.

„Este amuzant. Nimeni nu a votat, dar rezultatele au fost anunțate”, a declarat râzând Lyubomir Boyko, în vârstă de 43 de ani, din Golo Pristan, un sat din provincia Kherson ocupată de Rusia, în timp ce aștepta miercuri, împreună cu familia sa, în fața unui birou de ajutor al Națiunilor Unite, într-un centru de primire a refugiaților.

„Ei pot anunța orice vor. Nimeni nu a votat la referendum, cu excepția câtorva persoane care au schimbat tabăra. Au mers din casă în casă, dar nu a ieșit nimeni”, a declarat Boyko.

El, soția sa și cei doi copii ai lor au ajuns la centrul de ajutor din parcarea unui magazin de îmbunătățiri pentru casă din orașul Zaporizhzhia, aflat sub control ucrainean, cu o zi înainte, după ce au așteptat două zile înainte ca forțele rusești să le permită brusc să iasă prin ultimul punct de control.

Referendum cu arma

Cei care au fugit din teritoriul controlat de Rusia spun că așa-zisul referendum a fost desfășurat de bărbați înarmați care au forțat oamenii să voteze în stradă. Cea mai mare teamă este că, de îndată ce Moscova va declara teritoriul ca fiind al Rusiei, va începe imediat să facă presiuni pentru ca oamenii să lupte în forțele sale.

Deocamdată, forțele rusești au permis unor oameni să iasă din părțile ocupate ale provinciilor Kherson și Zaporojie prin singurul punct de control. Nimeni nu știe cât timp va rămâne deschisă această rută, în special pentru bărbații în vârstă de încorporare.

Sute de persoane au sosit marți în mașini după ce li s-a permis brusc să iasă. Miercuri dimineață, unii se aflau încă în centru, fără să aibă unde să se ducă, încercând să găsească o locuință după ce și-au petrecut noaptea într-o școală.

O sirenă de raid aerian a sunat, iar o ploaie torențială a udat parcarea magazinului de bricolaj Epicenter, care găzduiește centrul de primire în adăposturi de plastic. O organizație caritabilă cu sediul în SUA, World Central Kitchen, oferea mese calde în interiorul unui cort.

„Sate întregi pleacă”

„O mulțime de oameni lasă totul în urmă. Sunt locuri care sunt complet pustii„, a declarat Boyko. „Toată lumea vrea să fie în Ucraina, iar acesta este motivul pentru care toată lumea pleacă. Acolo este un loc fără lege. Sate întregi pleacă”.

El a spus că ofițerii FSB, serviciul de securitate internă al Rusiei, i-au spus lui și altora la ultimul punct de control că, dacă pleacă în Ucraina, nu li se va mai permite să se întoarcă niciodată. El nu știa dacă bărbaților în vârstă de încorporare li se mai permite să iasă.

„Șirul de vehicule era atât de lung încât nu puteai să vezi capătul lui”, a povestit un alt bărbat, Andriy, în vârstă de 37 de ani, care a refuzat să își dea numele de familie, stând lângă microbuzul galben, plin de noroi, în care a ajuns împreună cu soția, cei doi copii și părinții săi.

Inalt oficial rus: „Va lupta impotriva Rusiei pana la ultimul ucrainean”. Cu cine se lupta, de fapt, Moscova in Ucraina

„Șaptezeci la sută dintre oameni pleacă din cauza referendumului. Nu era lumină, nu era benzină, nu era loc de muncă și, dintr-o dată, apare referendumul”, a declarat muncitorul agricol din Beryslav, în provincia Kherson. „Este un nonsens total. Nu cunosc nicio persoană care a votat”.

El a spus că a văzut trecători forțați să completeze buletinele de vot în genunchi la o intersecție din Bereslav.

Rusia spune că votul a fost voluntar și că prezența la vot a fost ridicată. Oficialii pro-ruși au publicat ceea ce ei descriu ca fiind rezultate care arată un sprijin covârșitor pentru anexare. Kievul și țările occidentale califică exercițiul drept o farsă completă, menită să justifice anexarea unui teritoriu cucerit cu forța.

„Dacă aș veni la tine acasă și ți-aș spune: Acum acest loc este al meu, ce ai face?”, a intervenit Viktor, tatăl lui Andriy, în vârstă de 60 de ani.

„L-ați preda? Nu, i-ai alunga cu o furcă. Rușii sunt urâți din punct de vedere moral. Totul este inundat de sânge”.

Urmăriți Impact.ro și pe
Andrei Dumitrescu
Am absolvit facultatea de Științe Politice. Mi-am inceput cariera ca redactor, după care am devenit coordonator la mai multe site-uri de știri, printre care și EVZ.ro. Am fost editor pe...