Ucrainenii din România vor primi 2.000 de lei lunar de familie, în anumite condiții. Românii care îi cazează nu mai primesc nimic

Stan Filon 28.03.2023, 08:15
Ucrainenii din România vor primi 2.000 de lei lunar de familie, în anumite condiții. Românii care îi cazează nu mai primesc nimic

Refugiații ucrainenii din România vor primi 2.000 de lei lunar de familie! Astfel, programul României pentru sprijinul refugiaţilor din Ucraina va fi modificat și vine cu prevederi importante. Sunt, totuși, vești proaste pentru românii care găzduiesc cetățeni ucraineni care au fugit din calea războiului.

Ucrainenii din România vor primi 2.000 de lei lunar de familie

Așadar, Guvernul României a modificat programul pentru sprijinul refugiaţilor din Ucraina și prevede că ucrainenii care îşi vor găsi un loc de muncă şi îşi vor înscrie copiii la şcoli din România vor beneficia lunar, până la sfârșitul anului, de 2.000 de lei pe familie. Acești bani vor fi dați direct refugiaţilor.

Până acum, proprietarilor de locuințe primeau bani de cazare direct din partea statului român, însă acest lucru nu se va mai întâmpla. În schimb, cetățenii ucraineni care primesc cei 2.000 de lei pe lună din partea statului își pot plăti chiria din banii respectivi.

Ucrainenii din Romania vor primi 2.000 de lei lunar de familie
Ucrainenii din Romania vor primi 2.000 de lei lunar de familie

Programul „50/20”, modificat

În prezent, prin programul „50/20”, care se derulează din martie 2022, refugiații ucraineni beneficiază de 20 de lei pe zi pentru mâncare și de 50 de lei pe zi pentru cazare, banii de cazare ajungând direct la proprietarii locuințelor în care refugiații stau cu chirie.

Potrivit autorităților române, în februarie 2023 în România erau stabiliți peste 109.000 de refugiați ucraineni, din cei peste 3 milioane care au tranzitat țara noastră, de la declanșarea războiului, pentru a ajunge în alte state europene.

„Să nu transformăm o problemă umanitară în subiect de can-can”

Mădălina Turza, coordonator al asistenţei umanitare, a vrut să facă precizări legate de programul Guvernului și să clarifice anumite situații și nelămuriri, legate de refugiații ucraineni. Aceasta spus că România a fost şi este ţara cu „cel mai amplu program coordonat de asistenţă şi sprijin umanitar integrat din Europa”, care a presupus un efort financiar de peste 600 milioane euro de la bugetul de stat şi de partenerii internaţionali.

„Nu este puţin lucru efortul pe care România îl face pentru că este de datoria noastră să fim solidari cu oamenii alungaţi de acest război ilegal şi profund imoral. Pe cale de consecinţă, cred că trebuie să fim realişti şi oneşti şi să nu transformăm o problemă umanitară în subiect de can-can. Integrarea presupune un efort din două părţi: al statului gazdă şi al persoanelor beneficiare de protecţie.

Pentru că ne dorim ca refugiaţii ucraineni să fie independenţi la noi în ţară, copiii să meargă la şcoală şi să se poată întoarce în condiţii de demnitate la ei acasă când va veni momentul”, a scris Mădălina Turza pe Facebook.

Care sunt modificările aduce programului:

  • Refugiaţii care vor face demersurile minime de integrare – angajarea refugiaţilor în câmpul muncii, cu înscrierea copiilor într-o formă de educaţie şi cu dobândirea unui statut legal în România – protecţia temporară – vor putea beneficia de un sprijin de 2000 lei/familie pentru acoperirea cheltuielilor de cazare până la finele anului 2023. De sumele de bani pentru cazare vor beneficia direct refugiaţii, nu proprietarii locuințelor care îi găzduiesc, așa cum este acum.
  • Pentru evitarea unor abuzuri şi a deturnării de fonduri, aşa cum s-a întâmplat în multe situații, va fi creat un Registru unic digital de înscriere a refugiaţilor din Ucraina.
  • Persoanele vulnerabile/bătrânii peste 65 de ani şi studenţii înscrişi la unversitatile din România vor beneficia in continuare de vechile prevederi ale Programului 50/20.
  • În continuare, refugiaţii din Ucraina vor beneficia de servicii medicale gratuite, precum şi de servicii sociale sau educaţionale.

În nota de fundamentare la acest proiect de act normativ este citat un raport al Cancelariei premierului privind măsurile de sprijin pe anul 2022 care arată că Statul a plătit anul trecut din fonduri publice pentru acest program peste 106 milioane de euro, reprezentând, astfel, o cheltuială zilnică de peste 352.000 de euro. Din aceleași date reiese că doar puțin peste 5.000 de ucraineni s-au angajat în România.

Statul român a cheltuit 352 de mii de euro în fiecare zi cu refugiații ucraineni

„Situațiile întâlnite în practică (..) au reliefat faptul că decontarea cheltuielilor cu hrana cetățenilor străini sau apatrizilor aflați în situații deosebite, proveniți din zona conflictului armat din Ucraina, găzduiți de persoane fizice a fost văzută ca o sursă de venit atractivă pentru mulți proprietari de locuințe aflați în căutare de chiriași, fiind astfel, alimentată piața imobiliară din zonele căutate de persoanele care provin din zona de conflict armat din Ucraina, fapt ce a dus la scăderea sub aspectul ofertei și, implicit, la creșterea cuantumului chiriilor practicate pe piața liberă, cu impact direct asupra cetățenilor români care doresc să acceseze această modalitate locativă”, se arată în nota de fundamentare.

Câți bani au făcut românii care au cazat ucraineni

Unii români s-au îmbogățit efectiv de pe urma cazării refugiaților ucraineni, iar prețul chiriilor a explodat în multe orașe din țară. Despre această problemă a vorbit și broker imobiliar.

„Să vă dau un exemplu: zilele trecute a apărut la închiriere o vilă în zona Pitești. Vila putea găzdui până la 16 persoane. Faceți un calcul: 16 oameni x 50 de lei/zi înseamnă 800 de lei/zi sau 24000 de lei pe lună, adică aproape 5000 de euro lunar. Sau luați cazul unui apartament cu 2 camere în care vin 3 persoane (mama, tata și un copil, desi de regulă ei au câte doi copii). Trei persoane x 50 de lei/zi înseamnă 150 de lei pe zi, sau 4500 de lei pe lună. Aproape 1000 de euro/lună, la o chirie medie de 300 de euro, dacă discutăm de București”, a declarat Georgian Marcu, broker imobiliar, proprietarul agenţiei Green Angels.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...