Ucraina se pregătește să facă față unei noi invazii. În jur de 500.000 de soldaţi au fost pregătiți de Putin pentru un nou asalt

Elena Avramescu 03.02.2023, 07:30
Ucraina se pregătește să facă față unei noi invazii. În jur de 500.000 de soldaţi au fost pregătiți de Putin pentru un nou asalt

Ucraina dă semne că se pregătește să se apere în fața unei noi invazii, cu puțin timp înainte să se împlinească un an de la debutul războiului pornit de Vladimir Putin. Astfel că urmează o nouă ofensivă majoră, tocmai de aceea un atac este iminent în următoarele săptămâni.

Rusia se pregătește de un nou atac în Ucraina

Sursele arată faptul că armata rusă se regrupează şi pregăteşte un atac iminent ce vrea să schimbe cursul războiului în favoarea Moscovei, tocmai de aceea rândurile sunt întărite de sute de mii de recruţi ce au fost mobilizaţi în toamna anului trecut.

„Ar trebui să înţelegem că ameninţarea unei noi ofensive va rămâne prezentă până când vom învinge Rusia”, a declarat joi, într-un interviu pentru NBC News, Iuri Sak, oficial cu rang înalt al Ministerului ucrainean al Apărării.

Se vorbește de ceva vreme despre această ofensivă de către oficialii şi analiştii occidentali, astfel că Rusia este dispusă să preia iniţiativa după o iarnă grea, în care a avut parte de multe eşecuri pe câmpul de luptă şi de critici interne. Dar liderii de la Kiev spun acum că Rusia a adunat o forţă extrem de mare, ce este gata de atac în foarte scurt timp, mai precis până la aniversarea din 24 februarie.

Cu două zile în urmă, ministrul ucrainean al apărării Oleksii Reznikov a declarat că Rusia are 500.000 de soldaţi pregătiţi pentru un asalt în următoarele săptămâni, numărul fiind dublu faţă de numărul pe care Putin a anunţat că îl mobilizează în septembrie.

Cum se apără MApN după acuzațiile de implicare în modernizarea elicopterului care s-a prăbușit în Ucraina. „Numai după ce se identifică seria putem știi”
Cum se apără MApN după acuzațiile de implicare în modernizarea elicopterului care s-a prăbușit în Ucraina. „Numai după ce se identifică seria putem știi”

„Oficial, au anunţat 300.000, dar când vedem trupele la graniţe, conform evaluărilor noastre, este mult mai mult”, a spus acesta.

Reznikov este de părere că sunt șanse mari ca Rusia să atace fie dinspre est sau dinspre sud. În acest sens, în zona de este, comandanţii ucraineni se confruntă cu o alegere grea: să se retragă din oraşul Bahmut sau să-şi menţină poziţiile, cu toate că există pierderi grele şi risc tot mai mare de încercuire.

„Întrucât forţele lor principale sunt concentrate în est, ne aşteptăm ca ei să înceapă o ofensivă acolo, poate în jurul Bahmutului”, a spus Sak.

Iar în sud, trupele rusești sunt dispuse de-a lungul malului estic al râului Dnipro şi la mică distanţă de oraşul Herson. Capitala regională a fost primul oraş important care a căzut în mâinile trupelor ruseşti în primele zile ale războiului, însă au fost nevoite să se retragă în mod jenant în noiembrie către poziţii mai uşor de apărat, peste râu.

În urmă cu o zi, Andrii Iermak, şeful de cabinet al lui Zelenski, a spus că i-a informat pe Jake Sullivan, consilierul american pentru securitate naţională, şi pe generalul Mark Milley, şeful Statului Major Întrunit, despre ameninţarea unei noi ofensive.

„A avut loc un schimb de opinii cu privire la posibilele acţiuni ale inamicului în viitorul apropiat”, a declarat Iermak pe Twitter.

Anul trecut, pe vremea aceasta, SUA au făcut publice informaţii care arătau amploarea consolidării militare a lui Putin la graniţele Ucrainei, însă ăână în momentul de față, SUA nu au făcut publice informaţii despre o posibilă nouă ofensivă.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...