Ucraina se pregătește pentru asaltul rusesc. Sirenele de raid aerian au fost auzite în toată țara

Mihnea Tălău 11.04.2022, 09:45
Ucraina se pregătește pentru asaltul rusesc. Sirenele de raid aerian au fost auzite în toată țara

Forțele armate ucrainene s-au pregătit luni pentru o nouă ofensivă rusă, în timp ce explozii puternice au zguduit orașe din sud și est. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și-a continuat campania de a genera sprijin internațional și de a-și mobiliza compatrioții, avertizând că săptămâna care urmează va fi importantă și tensionată.

„Ne pregătim pentru acțiunile lor. Vom răspunde”

Zelenski se teme că tupele rusești își vor intensifica atacurile în estul Ucrainei.

„Rusia va fi și mai speriată. Îi va fi teamă să piardă. Se va teme că adevărul va trebui să fie recunoscut. Trupele rusești vor trece la operațiuni și mai mari în estul statului nostru. Este posibil să folosească și mai multe rachete împotriva noastră, și mai multe bombe aeriene. Dar noi ne pregătim pentru acțiunile lor. Vom răspunde”, a declarat Zelenski, potrivit Reuters.

Sirenele de raid aerian au fost auzite în toată Ucraina, luni dimineața devreme.

„Este probabil ca inamicul, pentru a perturba aprovizionarea cu bunuri a locurilor de ostilități, să continue să lovească în instalațiile de infrastructură de transport din Ucraina pentru a le distruge sau a le dezactiva”, a declarat statul major al forțelor armate ucrainene.

Forțele rusești își continuau ofensiva pentru a stabili un control total asupra orașului Mariupol din sudul țării, încercând să ia cu asalt o uzină de fier și oțel și portul maritim, a adăugat acesta.

Mariupol

Acțiuni provocatoare în regiunea transnistreană din Republica Moldova

Rusia ar putea, de asemenea, să desfășoare acțiuni provocatoare în regiunea transnistreană din Republica Moldova pentru a acuza Ucraina de agresiune împotriva unui stat vecin, a declarat statul major, fără a furniza dovezi.

Serhiy Gaidai, guvernatorul regiunii Luhansk din estul Ucrainei, a declarat că infrastructura, inclusiv magazinele alimentare, au fost vizate de „informatori” ruși, de asemenea fără a furniza dovezi.

Cancelarul austriac Karl Nehammer a declarat că se va întâlni cu Putin luni, la Moscova, pentru prima întâlnire față în față a liderului rus cu un omolog din Uniunea Europeană de la începutul invaziei rusești, la 24 februarie.

„Suntem neutrali din punct de vedere militar, dar (avem) o poziție clară cu privire la războiul rusesc de agresiune împotriva Ucrainei”, a scris Nehammer despre Austria pe Twitter. „Trebuie să se oprească! Are nevoie de coridoare umanitare, încetarea focului & investigarea completă a crimelor de război”.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...