Ucraina, răspuns pentru Vladimir Putin. Începe recrutarea rezerviștilor pentru o situație „specială”

Beatrice Dumitru 23.02.2022, 11:40
Ucraina, răspuns pentru Vladimir Putin. Începe recrutarea rezerviștilor pentru o situație „specială”

Ucraina a reacționat după ce Vladimir Putin a anunțat că va trimite trupe în regiunile separatiste Donețk și Lugansk. În acest context, președintele Volodimir Zelenski a spus că țara sa începe recrutatea rezerviștilor, într-o situație „specială”. „Trebuie să creștem pregătirea armatei ucrainene”, a declarat liderul de la Kiev.

Ucraina înrolează rezerviștii

Președintele Ucrainei Volodimir Zeleski a semnat un decret cu privire la recrutarea rezerviștilor, cu vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani, într-o perioadă „specială” pentru țară. Perioada maximă de serviciu este de un an, iar recruții cu aptitudini, precum mecanicii, vor fi detașați în unități de specialitate.

Volodimir Zelenski a declarat că introduce recrutarea rezerviștilor, dar a exclus o mobilizare generală după ce Rusia a anunțat că va muta trupe în estul Ucrainei. Oficialii de la Kiev au adăugat că persoanele care ignoră apelul se pot răspunde penal, notează Reuters.

Ucraina, răspuns pentru Vladimir Putin. Începe recrutarea rezerviștilor pentru o situație „specială”
Ucraina înrolează rezerviști.

În calitate de Comandant Suprem al Forțelor Armate ale Ucrainei, am emis un decret privind chemarea rezerviștilor într-o perioadă specială. Subliniez că aceasta se referă exclusiv la cetățenii încadrați în rezerva operațională. Trebuie să creștem pregătirea armatei ucrainene pentru toate schimbările posibile în situația operațională”, a declarat Volodimir Zelenski.

900.000 de rezerviști în Ucraina

Experții estimează că aproximativ 900.000 de persoane servesc în forțele de apărare de rezervă ale Ucrainei. Liderul de la Kiev a luat această măsură după ce Vladimir Putin a recunoscut independența autoproclamatelor republici Donețk și Lugansk, pentru ca imediat să spună că va trimite soldați pentru „menținerea păcii” în zonă, stârnind stupoare în Ucraina și teama de o ofensivă pe scară largă.

„Ucraina numește actele Rusiei o încălcare a suveranității și integrității teritoriale a statului nostru. Suntem pe pământul nostru. Nu ne este frică de nimic sau de nimeni, nu datorăm nimic nimănui, nu vom ceda nimic nimănui. Nu suntem în februarie 2014, ci în februarie 2022. Este o altă țară. Există o altă armată. Există un singur obiectiv: pacea”, declara Volodimir Zelenski imediat după anunțurile lui Vladimir Putin.

În 2014, când Crimeea a fost anexată de Rusia și a izbucnit conflictul în Donbas cu separatiștii susținuți de Moscova, fosta republică sovietică a fost luată prin surprindere. La acea vreme, armata Ucrainei era formată din 6.000 de persoane și a fost învinsă rapid. Astăzi, Ucraina are 250.000 de soldați activi și sute de mii de rezerviști.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...