EXCLUSIV

Ucraina primește din nou armament, rușii s-au „isterizat”. Generalul Bălăceanu: „Nu sunt propriu-zis rachete sunt niște lovituri reactive”

Gabriela del Pupo 30.05.2022, 12:08
Ucraina primește din nou armament, rușii s-au „isterizat”. Generalul Bălăceanu: „Nu sunt propriu-zis rachete sunt niște lovituri reactive”

Reacții dure din partea Federației Ruse după ce SUA a anunțat că va furniza aruncătoare de proiectile reactive Ucrainei. Mikhailo Podoliak, consilier al președintelui Biroului președintelui ucrainean, a declarat că rușii au devenit isterici după ce autoritățile americane au decis să furnizeze Ucrainei lansatoare MLRS, conform newsweek.ro. Generalul Virgil Bălăceanu a explicat în exclusivitate pentru impact.ro ce tip de ofensivă se va putea realiza cu ajutorul armamentului pe care îl va primi Ucraina în continuare.

„Reprezintă un pericol pentru navele militare ale Federației Ruse”

Ucraina urmează să primească din partea țărilor occidentale mai multe tipuri de armament care ar putea duce la situația în care Federația Rusă să fie puternic descurajată în acțiunile sale și să înceapă negocieri reale pentru a soluționa conflictul.

„Este vorba de o instalație pentru lansarea de rachete Harpoon, au o bătaie destul de mare până la 300 de km, ele sunt mai eficiente decât rachetele anti-navă pe care le au ucrainenii e vorba despre rachetele Neptun. Reprezintă un pericol pentru navele militare ale Federației Ruse. Pot să reprezinte o soluție prin descurajare legată de blocada portului Odesa.

La nivel de apărare aeriană se continuă livrarea rachetelor cu rază foarte scurtă de acțiune Stinger. Atât racheta Stinger, dar acum discutam de racheta anti-navă Harpoon, sunt arme defensive, nu sunt arme ofensive, sunt arme de apărare a litoralului și de apărare a spațiului maritim.” spune Virgil Bălăceanu.

Când am putea vedea deblocat portul Odesa?

Unul dintre obiectivele strategice pentru ruși este portul Odesa. Prin blocarea acestuia s-au întrerupt toate exporturile din Ucraina, fapt ce a creat o criză a îngrășămintelor și a cerealelor, Ucraina fiind printre principalii producători.

Din păcate atât timp cât rușii vor ataca nu se pune problema ca furnizarea acestui armament să ducă la finalizarea conflictului. Generalul spune că rușii nu vor ceda la rândul lor să mobilizeze trupe și armament în preajma portului. Se pune atunci problema unei deblocări?

Nu, reprezintă însă o armă de descurajare, pentru că plecăm de la ideea că deblocarea ar trebui să fie o soluție, și se caută identificarea unei soluții, numai că Federația Rusă vine cu propuneri de ridicare a sancțiunilor, sau a unei părți din sancțiuni legate de blocarea portului dar întărirea capacităților anti-navă a forțelor ucrainene poate să reprezinte un element de descurajare, eventual chiar de acțiune, în condițiile în care forțele navale rusești vor acționa împotriva forțelor ucrainene. Oricum ucrainenii au întrebuințat rachetele de navă Neptun pentru lovirea crucișătorului Moscova. Fac parte toate aceste tipuri de armă din armele defensive care să întărească apărarea ucraineană inclusiv apărarea din punct de vedere maritim.

„Ele reacționează tot ca o rachetă, este vorba de aruncătoare de proiectile reactive”

MLRS este un sistem complex iar furnizarea de astfel de armament a speriat Federația Rusă. Consilierul președintelui Zelenskia a afirmat că invazia și atitudinea rușilor față de faptul că Ucraina primește ajutor sub formă de armament denotă o atitudine „dezgustătoare”.

„Toți acești ruși sunt dezgustători. La toate nivelurile… Ei intră pe teritoriul unei alte țări și distrug infrastructura pe scară largă, masacrează civili și demolează în mod deliberat toate orașele noastre. Ei numesc acest lucru cu un termen dezgustător și fals: „operațiune militară specială”. Concluzia? Pe cât se poate de simplă. Două strigăte sălbatice ale rușilor: „Ridicați sancțiunile!” și „vă rugăm în genunchi: nu le dați ucrainenilor MLRS!” – dovadă directă a eficienței extreme a acestor doi pași… „, a afirmat Mikhailo Podoliak.

Generalul Virgil Bălăceanu spune că și MLRS este încadrat tot la categoria armelor defensive.

„Aici este vorba tot de armament defensiv cu o anumită misiune de tip ofensiv, vorbim de obuziere autopropulsate, instalații de lansare a proiectilelor reactive sau MLRS-uri. Intră în categoria sistemelor de apărare din gama artileriei reactive. Nu sunt propriu zis rachete sunt niște lovituri reactive, ele reacționează tot ca o rachetă, este vorba de aruncătoare de proiectile reactive. MLRS tradus în română înseamnă aruncătoare de proiectile reactive.”

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...