Ucraina, pe cale de a nu mai primi ajutor din partea SUA: „Eu nu voi mai vota ca vreun dolar să fie alocat acestei țări”

Elena Avramescu 18.11.2022, 09:20
Ucraina, pe cale de a nu mai primi ajutor din partea SUA: „Eu nu voi mai vota ca vreun dolar să fie alocat acestei țări”

Veste deloc bună pentru Ucraina, în contextul ajutorării acesteia pentru a face față atacurilor venite din partea Rusiei. Se pare că republicanii de extremă dreaptă din Camera Reprezentanţilor, conduşi de Marjorie Taylor Greene, au făcut o promisiune fermă joi, spunând că se vor opune ajutorului acordat Ucrainei, notează CNN.

SUA nu mai dorește să acorde ajutor Ucrainei

Marjorie Taylor Greene a făcut aceste declarații contreoversate în cadrul unei conferinţe de presă susţinută alături de alţi membri, spunând că a pregătit o iniţiativă pentru a forţa un vot asupra unei rezoluţii prin care se cere administraţiei Biden să fie puse la dispoziţie toate documentele care au legătură cu asistenţa de securitate care a fost alocată până acum Ucrainei.

Cu toate acestea, tentativa nu beneficiază de participaţia conducerii republicane, deşi aceştia au fost atenţionaţi anterior cu privire la această conferinţă de presă.

Se pare că membrii de extremă dreapta au profitat şi de promisiunea anterioară a lui Kevin McCarthy, liderul republicanilor, de a nu mai oferi „cecuri în alb” Ucrainei, deşi McCarthy a spus după aceea că vrea doar să asigure un control mai bun asupra fondurilor federale.

„Este Ucraina acum cel de-al 51-lea stat al Statelor Unite ale Americii şi ce poziţie are Zelenski în guvernul nostru?”, a întrebat Greene, referindu-se la preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

„Eu nu voi mai vota ca vreun dolar să fie alocat Ucrainei”, a spus și Matt Gaetz.

Cu toate că partea anti-Ucraina a partidului este doar o mică fracţiune din GOP (”Great Old Party”), se pare că ar putea să aibă un avantaj într-o majoritate fragilă.

Sunt șanse foarte mari ca republicanii să obţină controlul asupra Camerei Reprezentanţilor, dar majoritatea acestora va fi destul de strânsă. Joi seara era estimat că republicanii vor controla 218 locuri, faţă de 210 ale democraţilor. Dacă aceia care conduc acum cursele unde nu s-a declarat încă un câştigător vor ajunge să câştige, republicanii ar avea 221 de locuri.

Departamentul de Stat al SUA: recentele atacuri ale Rusiei in Ucraina arata o „campanie de teroare”
SUA nu mai vrea ajute Ucraina

Ajutor din partea UE pentru Ucraina

Chiar dacă SUA se gândește să elimine ajutorul dat statului ucrainean, UE este de altă părere, așa că în cursul zilei de ieri a anunțat că va furniza Ucrainei adăposturi temporare pentru vreme rece, generatoare și kituri de reparare a rețelei electrice totul pentru a ajuta țara să treacă cu bine peste iarnă.

„Iarna este aproape aici și aceasta este acum prioritatea noastră cardinală atunci când vorbim despre ajutorul umanitar. Distrugerea sistematică de către Rusia a infrastructurii critice din Ucraina a făcut ca sprijinul pe timpul iernii să fie și mai crucial”, a declarat joi comisarul pentru gestionarea crizelor din cadrul blocului, Janez Lenarcic.

În acest sens, toate statele membre UE au fost rugate să se pregătească pentru fluxuri suplimentare de refugiați din Ucraina în timpul iernii, în cazul în care va avea loc o intensificare a atacurilor, a spus Lenarcic.

„Încurajăm statele membre să pună la dispoziție suficiente resurse pentru a face față acestui tip de nevoi sporite. Vă puteți imagina cât de grea ar putea fi această iarnă pentru ucraineni când se vor confrunta cu penurii de energie, pene de curent, lipsa apei, lipsa încălzirii, a petrolului”, a spus acesta.

Premierul ucrainean Denys Shmyhal a spus că vor fi luate în considerare livrările așteptate din străinătate, astfel că sunt șanse mari ca Ucraina să aibă destule rezerve de gaze pentru această iarnă.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...