Ucraina îi mulțumește lui Bogdan Aurescu. Măsura ar putea amâna invazia rusească

Beatrice Dumitru, Paul Dobrescu 25.01.2022, 13:35
Ucraina îi mulțumește lui Bogdan Aurescu. Măsura ar putea amâna invazia rusească

Consiliul de Afaceri Externe de la Bruxelles, la care a participat și ministrul de Externe român, Bogdan Aurescu, a discutat despre evenimentele recente din Ucraina și a condamnat agresiunea Rusiei împotriva țării vecine. Bogdan Aurescu a propus o măsură pentru a sprijini Kievul, salutată de omologul său ucrainean.

Ucraina salută propunerea lui Bogdan Aurescu

În cadrul reuniunii Consiliului de Afaceri Externe de la Bruxelles, miniștrii de Externe ai statelor membre UE au adoptat un document în care condamnă agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei și au convenit să  pregătească cât mai repede sancțiuni împotriva Moscovei, în cazul unui atac asupra țării vecine.

Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, i-a mulțumit omologului său român, Bogdan Aurescu, pentru propunerea de a organiza o întâlnire a miniștrilor de Externe ai UE la Kiev, în semn de solidaritate cu Ucraina, în contextul conflictului cu Rusia.

Dragă prietene Bogdan Aurescu, îți mulțumesc pentru această idee grozavă. Am chemat partenerii Ucrainei la începutul lunii decembrie să facă exact acest lucru: vizite la nivel înalt în Ucraina în ianuarie-februarie. Suntem gata să primim miniștrii de externe ai UE la Kiev pentru o reuniune a Consiliului Afaceri Externe”, a scris ministrul ucrainean de Externe ucrainean, Dmitro Kuleba, pe Twitter.

Mesajul lui Bogdan Aurescu

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a scris pe Twitter, pe 24 ianuarie, că a propus o întrunire a miniștrilor de Externe din țările Uniunii Europene la Kiev, pentru a arăta că acestea susțin Ucraina, într-o perioadă în care securitatea europeană este amenințată de Rusia, iar tensiunea a atins cote maxime în estul Europei.

„În timpul celei de-a doua zi a Consiliului Afaceri Externe privind situația de securitate îngrijorătoare din vecinătatea Ucrainei, am reiterat poziția României pentru nevoia de dialog dar și descurajare. Avem nevoie de progrese rapide în pregătirea sancțiunilor ferme și credibile de către UE. Am sugerat să examinăm posibilitatea organizării unei întălniri a CAE în Kiev, în solidaritate cu Ucraina”, a susținut  Bogdan Aurescu la Consiliul de Afaceri Externe.

Uniunea Europeană a transmis că își „confirmă sprijinul neclintit pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”. De asemenea, SUA susțin Ucraina și avertizează că pe Rusia o așteaptă „un dezastru”, dacă va ataca țara vecină.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...