Ucraina, decizie de ultimă oră. A anunţat schimbul cu Rusia a 215 prizonieri militari

Elena Avramescu 23.09.2022, 07:11
Ucraina, decizie de ultimă oră. A anunţat schimbul cu Rusia a 215 prizonieri militari

Recent, Ucraina a făcut un anunț extrem de important, mai precis schimbul cu Rusia a 215 militari, printre care se află chiar și şefi ai apărării de la combinatul siderurgic Azovstal din oraşul Mariupol, simbol al rezistenţei la invazia rusă. „Am reuşit să eliberăm 215 de persoane, cel mai mare schimb de la începutul invaziei ruse în februarie”, a spus şeful administraţiei prezidenţiale de la Kiev, Andrii Iermak.

Ucraina aanunţat schimbul a 215 prizonieri militari

Se pare că Rusia a reușit să recupereze până la 55 de prizonieri, printre care se afla și fostul deputat Viktor Medvedciuk, un apropiat al lui Vladimir Putin, ce a fost acuzat de înaltă trădare în Ucraina. Anunțul a fost făcut de preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, în mesajul său zilnic.

„În schimb, am dat 55 de persoane care nu merită nici regret, nici simpatie, cei care au luptat împotriva Ucrainei şi cei care au trădat-o”, a spus acesta.

Volodimir Zelenski a ținut să mai precizeze că în cadrul acestei operaţiuni pregătite de mult timp, un număr de cinci comandanţi militari, printre care şefi ai apărării de la Azovstal, au fost transferaţi în Turcia, iar negocierile privind schimbul lor au fost printre cele mai grele.

Se pare că toate aceste persoane urmează să stea în Turcia, în siguranţă absolută dar şi în condiţii confortabile până la sfârşitul războiului, iar în baza unui acord cu preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan îşi vor putea întâlni familiile acolo, a mai spus şeful statului ucrainean.

„188 de eroi de la Azovstal şi Mariupol, printre care 108 militari din regimentul Azov, au fost schimbaţi. Vom face totul pentru a-i salva pe toţi cei aflaţi în captivitate în Rusia”, a mai spus Volodimir Zelenski, notând după aceea că printre prizonierii schimbaţi se numără şi femei însărcinate.

Până acum, zece prizonieri de război străini, mai precis cinci britanici, doi americani, un marocan, un suedez şi un croat au fost transferați din Rusia în Arabia Saudită, fiind parte a unui schimb între Moscova şi Ucraina. Anunțul a fost făcut de diplomaţia saudită, ca parte din acest schimb.

Razboi in Ucraina

Prizonierii de război ucraineni au fost „torturați cu brutalitate”

Se pare că mulți dintre prizonierii ucraineni predați Kievului de Moscova au fost torturați brutal în captivitate, potrivit unui înalt oficial ucrainean.

„Mulţi dintre ei au fost torturaţi cu brutalitate”, a spus şeful departamentului de informaţii din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării, în cadrul unei conferinţe de presă.

În plus, oficialul ucrainean nu a dorit să furnizeze mai multe detalii cu privire la natura presupuselor acte de tortură la care ar fi fost supuși soldații ucraineni capturați la Azovstal.

Mai mult, printre persoanele predate de Moscova sunt „persoane a căror condiţie fizică este mai mult sau mai puţin normală în afară de subnutriţia cronică din cauza condiţiilor proaste de detenţie”. Mai mult, conform spuselor ministrului de interne Denis Monastirski, toți ucrainenii predați de ruși au nevoie de reabilitare psihologică.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...