Ucraina cere oamenilor din Lugansk să părăsească zona de urgență. Se așteaptă un nou atac al armatei ruse

Ana Anitoiu 06.04.2022, 14:48
Ucraina cere oamenilor din Lugansk să părăsească zona de urgență. Se așteaptă un nou atac al armatei ruse

Ucraina le-a cerut oamenilor din Lugansk, miercuri, să părăsească de urgență zona, cât timp mai pot face acest lucru în siguranță. Autoritățile au avertizat că așteaptă un nou atac al armatei ruse și că bombardamentele forțelor armate ale liderului rus Vladimir Putin ar putea să blocheze căile de evacuare.

Apel pentru evacuare către locuitorii din Lugansk

Autoritățile din Ucraina au anunțat că trupele ruse care au invadat țara pe 24 februarie se regrupează și se pregătesc pentru o nouă ofensivă în Donbas, din care fac parte Lugansk și Donețk. Înainte de a declanșa ofensiva, Vladimir Putin a recunoscut independența acestor regiuni separatiste proruse, atrăgând pentru această decizie sancțiuni din partea Occidentului.

Viceprim-ministrul ucrainean Iryna Vereshchuk a scris pe rețelele sociale că Ucraina intenționează să deschidă 11 coridoare umanitare, miercuri, pentru evacuarea civililor.

„Îi vom scoate pe toți, dacă rușii ne vor permite să ajungem în locuri de întâlnire pentru evacuare. Pentru că, după cum vedeți, ei nu observă întotdeauna locurile de încetare a focului.

Fac apel la fiecare locuitor al regiunii Lugansk: Evacuați zona cât sunteți în siguranță, cât aveți la dispoziție autobuze și trenuri. Profitați de această oportunitate!”, a scris și guvernatorul regiunii Lugansk, Serhiy Gaidai, pe Telegram.

Ucraina cere oamenilor din Lugansk sa paraseasca zona de urgenta
Imagini din Lugansk. Foto: Twitter

Potrivit guvernatorului regiunii Lugansk, căile ferate din regiunea Donețk din Donbas au fost avariate în această săptămână și a fost nevoie de mai multe ore de lucrări de reparații. Serhiy Gaidai a precizat că acesta este un alt „semnal de alarmă”.

Acuzații la adresa soldaților ruși

Totodată, guvernatorul din Lugansk a spus că forțele ruse nu au reușit să treacă de apărarea ucraineană în această regiune, dar soldații liderului rus Vladimir Putin au distrus totul în calea lor și nu s-au oprit la nimic.

De cealaltă parte, Rusia a transmis că nu atacă civili în cadrul „operațiunii militare speciale” pe care o desfășoară din 24 februarie în Ucraina, cu scopul de a demilitariza și a denazifica această țară. Poziția Kremlinului este respinsă de Kiev și de Occident drept un pretext pentru o invazie neprovocată.

Viceprim-ministrul ucrainean a mai spus că oricine încearcă să părăsească orașul portuar Mariupol asediat de ruși trebuie să-și folosească propriile mașini. Eforturile de a trimite autobuze pentru livrarea de ajutoare și pentru evacuarea a zeci de mii de localnici au eșuat în mod repetat de când forțele ruse au încercuit localitatea. Și în această privință, cele două părți implicate în conflict se acuză reciproc.

Capturarea orașului portuar Mariupol de către ruși ar putea permite ca Moscova să creeze o punte între autoproclamatele republici populare din Donbas și peninsula Crimeea, pe care Rusia a anexat-o în anul 2014, conform Reuters.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...