Ucraina anunță suspendarea tranzitului unei părți a gazului rusesc către Europa

Ana Anitoiu 11.05.2022, 10:42
Ucraina anunță suspendarea tranzitului unei părți a gazului rusesc către Europa

Ucraina a anunțat, marți, că va suspenda fluxul de gaz printr-un punct de tranzit ce livra aproape o treime din cantitatea de gaz rusesc ce ajungea în Europa prin intermediul acestei țări. Kievul a dat vina pe Moscova pentru această decizie.

De când suspendă Ucraina tranzitul unei părți din gazul rusesc

GTSOU, ce operează sistemul de gaze al Ucrainei, a transmis că va opri tranzitul prin ruta Sokhranivka, începând de miercuri, ora 07:00, ora locală, la „forță majoră” – o clauză invocată atunci când compania se confruntă cu ceva ce nu poate controla.

GTSOU a mai transmis că pentru a îndeplini obligațiile de tranzit către partenerii europeni, va „transfera temporar capacitatea indisponibilă” către punctul de interconectare Sudzha.

Însă, gigantul Gazprom, ce deține monopolul asupra exportului de gaz rusesc prin conducte, a transmis că este imposibil din punct de vedere tehnic să transporte toate volumele către punctul de interconectare Sudzha, aflat mai la vest.

Ucraina anunta suspendarea tranzitului unei parti a gazului rusesc catre Europa
Ucrainenii, acuzatii la adresa invadatorilor rusi cu privire la decizia referitoare la gaze. Foto: unsplash.com 

Acuzații la adresa invadatorilor ruși

Directorul executiv al GTSOU, Sergiy Makogon, a declarat că invadatorii ruși au început să ia gaze ce tranzitează Ucraina și să le trimită în două regiuni separatiste susținute de Rusia din estul țării, potrivit Reuters, care a precizat că acesta nu a adus dovezi.

Compania a transmis că nu poate opera la stația de compresoare de gaz Novopskov din cauza „intervenției ivadatorilor ruși în procesele tehnice”. Astfel, reprezentanții companiei auspus că ar putea muta temporar fluxul afectat către punctul de interconectare fizică Sudzha aflat pe teritoriul controlat de Ucraina.

Directorul companiei energetice de stat Naftogaz, Yuriy Vitrenko, a spus că suspendarea fluxurilor de gaze naturale rusești pe ruta Sokhranivka nu ar trebui să aibă un impact asupra pieței interne ucrainene.

Republica Moldova nu a primit nicio notificare

Compania de stat de gaze din Republica Moldova a transmis că nu a primit nicio notificare de la GTSOU sau Gazprom conform căreia fluxul de gaze ar urma să fie întrerupt.

Stația Novopskov din Ligansk a fost ocupată de forțele ruse și de luptătorii separatiști la scurt timp după ce Moscova a început „operațiunea militară specială” în luna februarie.

Acesta este primul compresor din sistemul de tranzit al gazelor din Ucraina din regiunea Lugansk. Este ruta de tranzit pentru aproximativ 32,6 milioane de metri cubi de gaz pe zi sau o treime din gazul rusesc ce este transportat către Europa prin Ucraina, conform GTSOU.

Ce măsură a fost luată

Reprezentanții Gazprom au declarat că au primit o informare din Ucraina conform căreia această țară va opri tranzitul de gaz către Europa prin interconectorul Sokhranivka, începând de miercuri, ora 07:00, ora locală.

Gigantul rus a mai transmis că nu a văzut nicio dovadă pentru impunerea „forței majore” sau pentru obstacole în a continua activitatea ca înainte. Gazprom a adăugat că își îndeplinește toate obligațiile față de cumpărătorii de gaze din Europa.

Statele Unite ale Americii au îndemnat țările să își reducă dependența de energia rusă și au interzis importurile de petrol și alte importuri de energie din Rusia, ca sancțiune pentru războiul din Ucraina declanșat pe 24 februarie de liderul rus Vladimir Putin.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii, Ned Price, a declarat că anunțul de marți nu schimbă termenul pentru a reduce dependența globală de petrolul rusesc „cât mai curând posibil”.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...