Ucraina, amenințări voalate pentru Ungaria. „Ceva s-ar putea întâmpla cu conducta de gaz rusesc”

Ana Anitoiu 27.05.2022, 21:23
Ucraina, amenințări voalate pentru Ungaria. „Ceva s-ar putea întâmpla cu conducta de gaz rusesc”

Ucraina a făcut amenințări voalate pentru Ungaria. Un consilier din Ministerul Energiei de la Kiev a sugerat că s-ar putea întâmpla ceva cu conducta ce aprovizionează această țară cu gaz rusesc. Un secretar de stat ungar a reacționat, spunând că aceste declarații sunt „șocante și inadmisibile”.

Ucraina, amenințări pentru Ungaria

Ungaria nu este de acord cu un embargo petrolier european împotriva Rusiei cerut de Ucraina, în contextul războiului declanșat pe 24 februarie de liderul de la Kremlin, Vladimir Putin. În acest context, recent, un consilier din Ministerul ucrainean al Energiei a sugerat că „ceva s-ar putea întâmpla” cu conducta ce trece pe teritoriul Ucrainei – oleoductul Drujba. Acesta aprovizionează Ungaria cu petrol rusesc.

Un secretar de stat din Ministerul de Externe ungar, Tamas Menczer, a reacționat la aceste amenințări voalate. Oficialul a spus, vineri, că acestea sunt șocante și inadmisibile. El a precizat că a vorbit cu ambasadorul ucrainean Lyubov Nepop, căruia i-a transmis că afirmaţiile acelui consilier sunt inacceptabile, amintindu-i de ajutorul umanitar pe care țara lui l-a oferit refugiaţilor ucraineni.

Ucraina, amenințări voalate pentru Ungaria
Ungaria se opune unui embargo petrolier

Ungaria, puternic depedentă de Rusia

Țările din Uniunea Europeană se îndreaptă către un acord asupra unui embargo petrolier împotriva Rusiei, ce momentan ar urma să excludă petrolul livrat prin conducte. Măsura a fost plănuită în acest fel pentru a putea fi acceptată și de Ungaria şi de celelalte țări din blocul comunitar care nu au ieşire la mare şi ar fi afectate mai sever de un embargo complet.

Un acord ar putea fi obţinut la summitul european din 30-31 mai, conform unor surse europene. Guvernul de la Budapesta a atras atenţia că Ungaria nu are alternative de înlocuire a petrolului pe care-l importă din Rusia prin conducte.

Astfel, autoritățile ungare au transmis că țara lor are nevoie mai întâi de extinderea capacităţii conductei ce trece prin Croaţia. În plus, ar fi necesar ca rafinăriile ungare să aibă la dispoziție până la patru ani pentru a-şi adapta procesele tehnologice astfel încât să poată prelucra petrol cu caracteristici diferite față de cel extras din Rusia.

Mai mult, autoritățile din Ungaria au precizat că vor avea nevoie de aproximativ 750 de milioane de euro în investiţii pe termen scurt pentru modernizarea rafinăriilor şi extinderea conductei ce aduce petrol din Croaţia.

Budapesta a transmis și faptul că o conversie pe termen lung a economiei sale fără dependența de petrolul rusesc ar putea să coste până la 18 miliarde de euro. Şeful de cabinet al premierului Viktor Orban, Gergely Gulyas, a spus că Ungaria are nevoie de fonduri pentru a putea face această schimbare importantă.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...