Ucraina a lansat „Inițiativa Kiev”. România, alături de alte state europene, fac parte din acest nou format diplomatic şi de securitate

Elena Avramescu 23.08.2022, 08:17
Ucraina a lansat „Inițiativa Kiev”. România, alături de alte state europene, fac parte din acest nou format diplomatic şi de securitate

În cursul zilei de ieri, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că a fost fondat noul format diplomatic şi de securitate numit „Iniţiativa de la Kiev”, proiect care tinde să consolideze relațiile cu vecinii, inclusiv cu România. Celelalte state implicate sunt Polonia, Ungaria, Slovacia și statele baltice, iar în curând sunt șanse să se alăture și altele.

Ce este „Inițiativa Kiev”, lansată de Volodimir Zelenski

„Un nou format diplomatic și de securitate, Inițiativa Kiev, a fost fondat astăzi. Vecinii europeni ai Ucrainei participă deja la lucrările sale. Aceștia sunt Polonia, Ungaria, România, Slovacia și statele baltice. Vom implica treptat și alte țări. În formatul Inițiativa Kiev activitatea se desfășoară la nivelul consilierilor de politică externă ai șefilor de stat. Acest format ne permite să ne întărim cooperarea în regiune și să ne protejăm interesele, în primul rând în domeniul securității”, a spus Volodimir Zelenski în discursul său zilnic de la sfârșitul zilei.

Se pare că președintele ucrainean este de părere că „Inițiativa Kiev” are rolul de a ajuta Ucraina în parcursul său euro-atlantic, iar procedura reprezintă o linie extrem de promițătoare a activității în direcția euro-atlantică.

Pe lângă această inițiativă, Volodimir Zelenski anunţă şi veşti bune cu privire la infrastructură, mai ales că ramura feroviară care leagă Ucraina de Moldova a fost recent modernizată și pusă în funcțiune.

„Această rută a fost închisă timp de aproape 25 de ani, iar acum funcţionează din nou pentru Ucraina. Este o direcţie de transport importantă. Iar volumul mediu de marfă pe an poate fi de aproximativ 10 milioane de tone. Sunt recunoscător partenerilor noştri din Moldova”, a mai spus Zelenski.

Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenski

Până în acest moment, numărul complet al diferitelor rachete de croazieră pe care Rusia le-a folosit împotriva Ucrainei se apropie cu pași repezi de 3.500 astfel că lui Zelenski îi este imposibil să numere loviturile artileriei rusești.

„Statul terorist nu încetează să se joace cu structurile internaţionale şi are încă o dată îndrăzneala de a convoca Consiliul de Securitate al ONU pentru a discuta despre propriile provocări, despre propria teroare de la centrala nucleară Zaporojie.

Le sunt recunoscător tuturor politicienilor europeni care nu uită că este nevoie de cel de-al optulea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei. Cu cât intervalul dintre pachetele de sancţiuni este mai lung, cu atât mai mare este îndrăzneala Rusiei.

Şi sunt recunoscător tuturor prietenilor noştri, tuturor prietenilor libertăţii din diferite ţări ale lumii, care promovează necesitatea de a recunoaşte realitatea obiectivă şi de a defini legal Rusia ca stat terorist. Această decizie va veni mai devreme sau mai târziu”, a notat preşedintele Ucrainei.

România, reprezentată de consilierul prezidențial Luminița Odobescu

Consilierul prezidenţial pentru afaceri europene Luminiţa Odobescu a participat la reuniunea la nivel înalt anunțată de Volodimir Zelenski. Astfel că s-a făcut o evaluare strategică după cele șase luni de la declanșarea războiului și s-a vorbit despre integrarea europeană şi euro-atlantică a Ucrainei, precum şi despre sajutorul dat statului vecin de comunitatea internaţională.

„Am participat astăzi, la Kiev, la invitaţia părţii ucrainene, la reuniunea la nivel înalt intitulată ‘Iniţiativa Kiev’, alături de Şeful Oficiului Preşedintelui Ucrainei şi de omologii din Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia şi Ungaria.

Am abordat subiecte legate de invazia Federaţiei Ruse, inclusiv o evaluare strategică la şase luni de la declanşarea războiului, aspecte vizând integrarea europeană şi euro-atlantică a Ucrainei, precum şi sprijinul acordat statului vecin de comunitatea internaţională în multiple domenii”, a declarat Luminiţa Odobescu pe pagina sa de Facebook.

De precizat că la această reuniune a fost reafirmat sprijinul României pentru independenţa şi integritatea teritorială ale Ucrainei, iar România insistă să ia parte la reconstrucția Ucrainei.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...