Ucraina a devenit cea mai minată zonă din lume. Ce este dispozitivul POM-3 folosit de armata rusă

Beatrice Dumitru 08.04.2022, 15:13
Ucraina a devenit cea mai minată zonă din lume. Ce este dispozitivul POM-3 folosit de armata rusă

Forțele ruse din Ucraina par să folosească un nou tip de armă în timp ce intensifică atacurile asupra țintelor civile: o mină terestră avansată echipată cu senzori care captează pașii care se apropie și poate face distincția eficientă între oameni și animale. Forțele armate al Ucrainei au avertizat că țara a devenit cea mai minată zonă din lume.

Ucraina, cea mai minată zonă din lume

Experții ucraineni în bombe au descoperit dispozitivul exploziv în apropierea orașului Harkov, din est. Spre deosebire de așa-numitul POM-3, care dectează oamenii aflați în apropiere, minele terestre mai vechi explodează, de obicei, atunci când victimele le calcă accidental sau deranjează firele de declanșare atașate.

În contextul în care Ruisa folosește acest tip de armă, Ucraina a devenit acum una dintre zonele cele mai minate din lume, au avertizat forțele sale armate, pe fondul acuzațiilor că Rusia folosește un nou tip de explozibil împotriva civililor, relatează The Telegraph.

Ucraina a devenit cea mai minată zonă din lume. Ce este dispozitivul POM-3 folosit de armata rusă
Mai multe orașe din Ucraina au fost distruse în timpul războiului.

Ucraina a devenit una dintre cele mai mari zone minate din lume. Din cauza pericolului mare, multe orașe și sate sunt foarte greu accesibile. Autoritățile fac tot posibilul pentru a elimina rămășițele de obuze, rachete și a elimina un număr mare de mine”, potrivit unei actulaizări realizată de autoritățile ucrainene.

Va dura zeci de ani pentru ca minele plasate în Ucraina să fie eliminate

Când mina detectează o persoană, lansează un focos exploziv în aer producând o explozie care poate fi letală pentru ținte de până la 50 de metri distanță. Experții au susținut că soldații ruși vor desfășura mai mult explozibil în Ucraina.

Deminatorii și grupurile care militează împotriva utilizării minelor au declarat că POM-3 va face eforturile viitoare de a localiza și distruge munițiile neexplodate în Ucraina mult mai complicate.  Experţii susţin că va dura zeci de ani pentru ca minele plasate în Ucraina să fie înlăturate sau neutralizate.

„În Ucraina există atât de multe dispozitive neexplodate, mine antipersonal şi bombe cu dispersie, încât vor fi necesare zeci de ani de muncă, pentru a le elimina”, a declarat secretarul general al ONU, Antonio Guterres, care a cerut tuturor statelor să adere „fără întârziere” la Convenţia privind interzicerea minelor.

Oficiali guvernamentali americani au spus că Rusia pare să mute trupe pentru a-și consolida poziția în Donețk și Luhansk, ceea ce ar putea însemna că și mai multe arme precum POM-3 vor fi folosite în război.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...