Twitter nu poate da în judecată rețeaua Truth Social a lui Trump, chiar dacă par identice

Cătălina Burghelea, Cosmin Chelu 23.02.2022, 14:22
Twitter nu poate da în judecată rețeaua Truth Social a lui Trump, chiar dacă par identice

În ciuda faptului că arată foarte asemănător cu Twitter, aproape identic, noua platformă Truth Social a lui Donald Trump poate fi ferită de procese pentru încălcarea drepturilor de autor, spun experții în drept. Rețeaua socială a fostului președinte american a fost lansată, luni, 21 februarie, pe Apple Store, însă, o lansare completă este așteptată la sfârșitul lunii martie.

Donald Trump și-a creat propria rețea socială, după ce a fost interzis pe Twitter

S-a speculat mult timp că Truth Social ar putea arăta foarte asemănător cu rețeaua socială care l-a interzis pe Donald Trump în urma revoltei din 6 ianuarie 2021. Cu toate acestea, lansarea a demonstrat că interfața este și mai apropiată de cea a Twitter decât alte platforme dedicate „liberei exprimări”, precum Gab, Gettr și Parler.

Experții în drepturi de autor au explicat cum rețeaua socială a lui Trump poate imita designul Twitter fără a încălca vreo marcă înregistrată sau să pretindă că produsul este asociat cu platforma bazată pe tweet.

Cele două platforme seamănă foarte mult

Carys Craig, profesor de drept al proprietății intelectuale la Osgoode Hall Law School din Toronto, Canada, a spus că, deși o interfață foarte similară ar putea „crea potențial răspundere”, dacă există o probabilitate de confuzie, acest lucru nu este în mod clar cazul cu „Adevărul Social” al lui Trump. Întrucât Trump Media and Technology Group nu a încercat niciodată să comercializeze aplicația ca fiind legată de Twitter, designul similar poate fi considerat o concurență loială, este de părere specialistul.

De ce Twitter nu poate da în judecată Truth Social

De asemenea, este puțin probabil ca rețeaua socială abia lansată să fi copiat codul software de bază al Twitter și să nu folosească expresii sau imagini foarte asociate cu platforma (postările de pe site sunt denumite „adevăruri” în loc de „tweets”, de pildă).

„Oricare dintre caracteristicile funcționale ale interfeței cu utilizatorul sau elementele comune și neoriginale – comentarii, aprecieri, distribuiri, butoane de reacție – nu vor fi protejate de drepturi de autor, așa că acestea pot fi copiate liber”, a declarat Carys Craig, pentru Newsweek.

„Pe scurt, se pare că merg pe o linie fină. Ar putea exista probleme dacă interfața este atât de asemănătoare încât o reproduce pe cea a Twitter sau dacă este posibilă confuzia consumatorilor. În absența oricărei denaturări sau confuzii, totuși, copierea caracteristicilor funcționale, comune sau neoriginale din interfața Twitter este un joc corect”, a explicat expertul.

Ce spun experții în drepturi de autor

La rândul său, Jane C. Ginsburg, profesor de drept al proprietății literare și artistice la Columbia University din New York, a precizat că, deși Twitter ar fi putut dobândi suficientă recunoaștere a mărcii cu designul său, de-a lungul timpului, încălcarea unor drepturi trebuie să demonstreze că publicul crede despre aplicația lui Trump că a fost produsă sau aprobată de Twitter.

„Din moment ce este notoriu faptul că Twitter l-a interzis pe Trump, nu știu ce ar mai putea fi confuz”, a adăugat acesta.

Rețeaua lui Trump copiază un logo britanic?

De asemenea, Ginsburg a mai precizat că Truth Social ar putea argumenta că are interfețe similare cu Twitter, pentru ca aplicația să funcționeze pe ecranul unui telefon mobil. Totuși, un domeniu în care platforma lui Donald Trump s-ar putea confrunta cu probleme juridice este logo-ul său. Luni, compania britanică de energie solară Trailar a declarat că analizează ce acțiuni ar putea întreprinde după ce a fost informată că logo-ul său violet este aproape identic cu cel folosit de Truth Social.

Talentat încă de mic!
Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...