După explozia de prețuri la energie și combustili, guvernele europene au luat măsuri pentru a veni în sprijinul populației. Una dintre țările Uniunii Europene a decis să aplice TVA zero pentru alimente și pentru alte produse, dar inițiativa nu este pe placul liderilor de la Bruxelles.
Țara din Uniunea Europeană a redus TVA-ul pentru mai multe produse, de la combustibil la îngrășăminte, pentru a ajuta consumatorii să facă față inflației în creștere, dar va trebui să revină la taxe mai mari anul viitor, după ce Comisia Europeană a declarat că acest lucru nu este în conformitate cu regulile blocului comunitar.
Statul care a redus TVA-ul la zero pentru alimentele de bază este Polonia și îl va menține așa și în prima jumătate a anului 2023, după cum a declarat premierul Mateusz Morawiecki, în timp ce regândește măsurile antiinflație înainte de alegerile de anul viitor. El a mai spus că măsura ar costa aproximativ 1,77 miliarde de dolari.
„Încercăm ca atunci când plouă să oferim oamenilor o umbrelă pentru a ajuta. În primul rând, TVA-ul zero la alimente a fost o astfel de umbrelă, iar astăzi vreau să subliniez că vom continua în forma în care a fost până acum cel puțin pentru prima jumătate a anului viitor”, a declarat Mateusz Morawiecki, premierul Poloniei, citat de Reuters.
Totuşi, Bruxelles-ul a permis păstrarea TVA zero la alimentele de bază, dar Comisia Europeană nu este de acord cu utilizarea acestei cote și la gazele naturale, combustibili și îngrășăminte, ci doar alimentele pot beneficia de această măsură. De aceea, Ursula von der Leyen a subliniat că Polonia „nu respectă reglementările UE”.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]UE vrea să dea o lovitură importantă și Rusiei, iar Ursula von der Leyen a declarat că noul plafon al prețului petrolului rusesc va putea fi ajustat în timp, astfel încât să poată reacționa la evoluțiile pieței.
„Acordul UE privind limitarea prețului petrolului, coordonat cu G7 și alții, va reduce veniturile Rusiei în mod semnificativ. Ne va ajuta să stabilizăm prețurile globale la energie, beneficiind economiile emergente din întreaga lume”, a scris Ursula von der Leyen pe Twitter.
Limita de preț, stabilită la 60 de dolari pe baril, va „stabiliza piețele globale de energie”, deoarece unele transporturi de petrol către țări terțe prin jucători din UE vor fi în continuare posibile, atâta timp cât este vândut la un preț sub plafon.