INTERVIU EXCLUSIV

Turul doi de alegeri în Turcia. Ce spun specialiștii: „Cu excepția lui Putin, care a spus că îl susține pe Erdogan, de data asta, americanii nu au spus nimic”

Gabriela del Pupo 15.05.2023, 15:32
Turul doi de alegeri în Turcia. Ce spun specialiștii: „Cu excepția lui Putin, care a spus că îl susține pe Erdogan, de data asta, americanii nu au spus nimic”

Turul doi al alegerilor prezidențiale din Turcia este extrem de tensionat. Pe de o parte, inflația, dezvăluirile despre corupție care au venit în urma cutremurelor, sau faptul că s-au organizat anticipate cu o lună înainte de expirarea ultimului mandat a lui Erdogan, sunt împotriva liderului actual, pe de altă parte comunitatea internațională pare să nu sprijine opoziția din Turcia.

Cu foarte scurt timp înainte de alegeri un al treilea candidat important s-a retras iar un al candidat, care nu a ajuns în turul doi, este naționalist iar cele cinci procente ale sale ar putea ajunge la actualul președinte în turul II. Impact.ro a stat de vorbă cu analistul de politică externă Stavre Miroslav Tascu, profesor la Universitatea din București, pentru a vedea cum se preconizează impactul celor două forțe care se luptă pentru victoria la prezidențiale în al doilea tur.

„Niciodată să nu spui niciodată, contează foarte mult și mobilizarea”

Una dintre marile probleme pentru organizarea votului a fost faptul că, în zonele puternic afectate de cutremure, a fost destul de dificil de organizat secții de votare. Tot din cauza tragediei care a cutremurat Turcia, mulți locuitori au fost nevoiți să se relocheze și să voteze din alte regiuni ale țării. Cu toate acestea prezența a fost una record. Ambele tabere acuză însă fraude în procesul electoral și spun că ar fi obținut o victorie detașată încă din primul tur dacă votul ar fi fost corect.

„Este destul de greu să facem predicții pentru că va conta destul de mult prezența la vot, dar totuși Erdogan are prima șansă. Scorul este totuși profilat între doi candidați, o să vedem probabil și sondaje de opinie, a contat și prezența la vot. Și retragerea unui candidat înainte de alegeri, exact, și de asta cred că pleacă practic cu prima șansă. Dar niciodată să nu spui niciodată, contează foarte mult și mobilizarea. Mă gândesc la turul II și la noi, când a fost între Victor Ponta și Klaus Iohannis, practic nimeni nu îl credita pe Iohannis și voturile și prezența masivă la vot în Diaspora au contat. Și aici este important dacă se vor mobiliza și cei din Diaspora.”, declară analistul.

„Erdogan a venit cu promisiuni electorale, inclusiv pentru zona de administrație, măriri de salarii, șamd”

Recep Erdogan este declarat câștigător detașat în Germania și alte țări europene. Peste 70% din turcii din Austria au votat cu el. Totuși, în mod normal acesta nu ar mai avea dreptul la un al treilea mandat, conform Constituției Turciei, dar, a declanșat alegeri anticipate înainte cu o lună să îi expire cel de-al doilea mandat. Cetățenii turci nu par însă să îl taxeze electoral pentru acest tertip, care în alte țări ar fi taxat și de presă de altfel.

„Mai contează și factori neprevăzuți în următoarele două săptămâni. Voturile din al doilea tur nu înseamnă că dacă am votat în turul întâi într-un fel, va fi identic, s-ar putea să fie și alte clivaje care ar putea să determine o schimbare de poziție. Profilul pare mai degrabă unul care să indice că Erdogan va câștiga. Modelul lui Erdogan nu mai este acela în care este o democrație consolidată, mai degrabă întărirea unui model autoritarist, și da, sunt niște clivaje foarte mari între o zonă cum e Istanbul sau orașe ca Izmir, unde opoziția a câștigat, și o zonă conservatoare.

Erdogan a venit cu promisiuni electorale, inclusiv pentru zona de administrație, măriri de salarii, șamd. Plus că atunci când controlezi, nu doar frâiele administrației, dar și mijloace din mass-media, agenția Anadolu (AA), etc, toate acestea sunt agenții guvernamentale, practic a avut și suport și timp să pregătească testul acesta. Un test care l-a surprins, cred că își dorea să câștige din prima.”

Erdogan și Kılıçdaroğlu
Erdogan și Kılıçdaroğlu

Ce l-a costat pe actualul lider criza dar care sunt și punctele sale forte?

Ca în mai toate țările, inflația, devalorizarea monedei naționale sau calamități, precum cutremurul din Turcia, au venit și cu o analiză asupra capacității de gestionare a situației de către liderul actual, care poate da decrete fără ca inițiativele să pornească dinspre parlament. De altfel, în privința majorității în Parlament alegerile au fost decisive iar alianța în care se află și partidul lui Edogan a câștigat alegerile. Totuși, se observă voci din plan internațional care preferă să tacă de dragul stabilității pe care a asigurat-o chiar liderul turc în această zonă.

„Chiar am remarcat foarte multă reținere din partea marilor puteri, cu excepția lui Putin, care a spus că îl susține pe Erdogan, de data asta americanii nu au spus nimic. El a mai suraviețuit în urma unei lovituri de stat în 2016, și a avut grijă atunci și să bage opoziția în pușcărie, și să își consolideze puterea, pentru forțele de ordine, miliție, sistemul judiciar.

Pe de altă parte, la nivel internațional contează și predictibilitatea, și cu bune și cu rele, s-a ajuns la stimulentele lui Erdogan. Un nou regim ar trebui să controleze și un nou Guvern, iar cu regimul acesta cu majoritate în Parlament, o coaliție cu 7 partide, e dificil de controlat. Vedem cum e la noi că nu funcționează cu 3. Numai stabilitate nu aduci.

Nu prea îmi place să fac pariuri cu viitorul, vom vedea.”, mai spune profesorul Stavre Miroslav Tascu.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...