EXCLUSIV

Turiştii sunt obligați să poarte mască în vacanța de la malul Mării Negre, de Paşte și de 1 mai. Raed Arafat e categoric: ”Există o lege, trebuie respectată”

Alexandru Catalan 30.04.2021, 13:22
Turiştii sunt obligați să poarte mască în vacanța de la malul Mării Negre, de Paşte și de 1 mai. Raed Arafat e categoric: ”Există o lege, trebuie respectată”

Masca de protecţie va fi obligatorie la plajă, în acest weekend prelungit, care coincide cu data de 1 Mai, debutul neoficial al redeschiderii sezonului estival, şi cu sărbătoarea de Paşti, pentru Biserica Ortodoxă. Despre aceste reguli stricte ne-au vorbit, în exclusivitate pentru impact.ro, Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, și Alexandru Rafila, reprezentantul României în Comitetul Executiv al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Turiştii, obligați să poarte mască în vacanța de la malul Mării Negre, de Paşte și de 1 mai

Turiştii care au ales să împuşte doi iepuri deodată şi să petreacă la malul Mării Negre atât primele zile ale lunii mai, cât şi sărbătoarea Paştelui, trebuie să ştie că nu vor putea ocoli anumite reguli clare impuse încă de actuala pandemie de COVID-19. În weekendul prelungit din perioada 30 aprilie  – 3 turiştii vor putea “fura” câteva ore de soare abia duminică, după prânz, când maxima temperaturii în termometre ar putea urca până la 24 de grade Celsius.

Atenție, însă! Masca de protecţie şi păstrarea distanţării sociale se aplică şi pe plajele româneşti de la Marea Neagră. Singura modificare notabilă survenită este cea legată de libera circulaţie până la ora 22.00, cu excepţia nopţii dintre 1 spre 2 mai, cea a “Învierii”, când se va putea circula fără restricţii, în intervalul 22.00 – 5.00, pentru cei care aleg să meargă la slujba tradiţională şi să ia “lumină”.

Turistii, obligati sa poarte masca in vacanta de la malul Marii Negre, de Paste si de 1 mai
Turistii, obligati sa poarte masca in vacanta de la malul Marii Negre, de Paste si de 1 mai

Raed Arafat: ”Purtăm masca, există o lege, ea trebuie respectată!”

Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, spune că regulile legate de masca de protecție şi de distanţare socială nu sunt negociabile, dată fiind actual conjunctură. “Nu se pot modifica aceste chestiuni, care poate nu sunt pe placul unora, doar fiindcă avem zile mai special. Există o lege, ea trebuie respectată, iar eu, personal, nu am ce comenta. Adaug doar că legea trebuie respectată!”, a precizat Arafat pentru impact.ro.

La rândul său, medicul Alexandru Rafila spune şi el că aceasta e regula şi, ca atare, ea trebuie aplicată şi observată. Reprezentantul României în Comitetul Executiv al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii mai spune că, foarte probabil, odată cu trecerea timpului şi avansarea în anotimpul călduros, autorităţile vor reanaliza regula valabilă în prezent. “Dacă vă amintiţi, am purtat mască şi vara trecută, o bună bucată din ea, mai ales în anumite interval de timp, fie la promenadă, pe aleile staţiunilor, acolo unde multă lumea ieşea la plimbare cam la aceleaşi ore, tocmai pentru a evita contaminarea. Anul acesta ar putea apărea o şansă în plus, dacă şi numai dacă, ne vom vaccina în număr foarte mare. Atunci vom putea pretinde, după modelul locuitorilor din Israel, să renunţăm, de pildă, la masca de protecţie. Pentru asta, însă, mai întâi trebuie să atingem acel nivel de imunizare de turmă. Iar noi mai avem mult până la acest stadiu”, a declarat, la rândul său, Alexandru Rafila, pentru impact.ro.

“Te poţi proteja cu uşurinţă dacă alegi să nu te amesteci cu ceilalţi, ca în alte vremuri”

El îi sfătuieşte pe turişti să acorde o mare atenţie nu doar purtării măştii de protecţie, indiferent dacă e vorba despre statul la plajă sau dacă participă la slujba de Înviere, locuri în care se presupune că aglomeraţia e foarte mare, ci şi să-şi asigure un spaţiu relativ sigur de cei din jurul lor.

“Te poţi proteja cu uşurinţă dacă alegi să nu te amesteci cu ceilalţi, ca în alte vremuri. Nu e chiar atât de dificil să apreciezi o distanţă de minimum doi metri sau mai mult între tine şi cei din jur. Dacă vei face asta, atunci vei avea un atuu în plus în lupta ta de a evita contaminarea. Totul depinde doar de fiecare dintre noi, în fond!”, mai adaugă acelaşi Alexandru Rafila.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI