Turiștii care vor alege să își petreacă vacanțele în străinătate, nu vor scoate mai mulți bani din buzunar

Ioana Constantin 18.01.2022, 18:16
Turiștii care vor alege să își petreacă vacanțele în străinătate, nu vor scoate mai mulți bani din buzunar

Cel puțin nu pentru biletele de avion. Companiile de zbor au anunțat că nu majorează tarifele, mai ales ca din cauza măsurilor sanitare luate de unele state, vor exista alte costuri suplimentare, precum cele pentru testele rapide sau PCR. Iar o majorare de tarife și la bilete i-ar descuraja pe români să mai plece în  vacanțe.

Decizia vine în ciuda faptului că tarifele la utilități în țara noastră au crescut și automat și costurile companiilor de zbor. De regulă aceste majorări se regăseau în prețul biletelor. Nu se va întâmpla la fel și anul acesta.  Iar agenții de turism spun că romanii care vor alege să achiziționeze pachete complete  cu asigurare de călătorie inclusă vor fi cei care vor avea și mai mult de câștigat. Diferențele de costuri sunt mici dar în plus turiștii au siguranța că în cazul unor probleme, vor fi despăgubiți mult mai ușor.

Potrivit unei analize de piață realizată de specialiștii în domeniul turismului singurele prețuri care au crescut anul trecut au fost cele pentru zborurile intercontinentale dar și cele interne. Procentul a fost undeva la 15%.  Pe de altă parte însă preţurile biletelor pentru rutele internaţionale, de exemplu din România către ţările europene, în 2021 au scăzut cu 5% faţă de 2020 şi cu 11% faţă de 2019. Iar  companiile de zbor intenționează să păstreze tarifele și în acest an.

 

Cristian Bărhălescu, proprietar agenție de turism În martie și aprilie a fost o punere la sol a avioanelor iar din mai și iunie am văzut bilete mai scumpe cu 10% funcție de destinație și în 2021 am asistat la o scădere în comparație cu 2020 și chiar 2019. Majoritatea și-au ținut sloturile de zbor dar au vrut să și atragă clienții văduviți de sume de bani, prin efectuarea de teste suplimentare. În 2021 am avut tarife mai mici cu 5% față de 2020. Și dacă mergeți la un agent vă va spune ca în februarie sunt tarife foarte bune iar românii au un apetit mare către Marea Britanie și Italia dar și Franța, Spania sau Țările de Jos . In 2022 românii s-au învățat cu restricțiile, le respectă, merg la un agent de turism și îl consultă. Iar în acest moment discutăm deja de o adaptare și o reaxare pentru că au început să călătorească și vin către agenții pentru pachete cu early booking. Sunt mai deschiși în a planifica o vacanță.

 

Cele mai căutate destinații au fost Marea Britanie,  Italia, Germania și Spania. Iar pentru anul acesta românii caută destinațiile calde precum Egipt, Turcia, Dubai și chiar Zanzibar sau Maldive. Aici tarifele pentru un sejur pleacă de 350 de euro și pot ajunge până la 1300 de euro persoana, funcție de perioada aleasă. Și evident de pretențiile fiecăruia. În plus ideal este ca pentru astfel de destinații pachetele să fie cumpărate de la agenții de turism.

 

Corina Martin, proprietar agenție de turism –  Întotdeauna este mai convenabil să apelăm la o agenție să rezervăm un pachet întreg. Întotdeauna serviciile ies la un preț mai convenabil decât separat. Plus că pe zboruri charter sunt cele mai convenabile. Sunt căutate în special special destinațiile de vară. Întotdeauna Turcia și Grecia au fost primele în opțiunile românilor. Se redescoperă Egiptul și Dubaiul. Nu au lipsit revelioanele în Zanzibar sau Maldive. Acum e o perioada cu mai puține vacanțe, toata lumea planifică vacanța de vară. Sunt pachete turistice convenabile pentru Antalya, Grecia dar sunt și pentru hotelurile din  România care au oferte speciale.

 

Agenții de turism atrag atenția și spun că în condițiile în care pandemia continuă să dea bătăi de cap și tot mai multe autorități introduc masuri suplimentare la intrarea în țară a străinilor, ideal este ca un pachet turistic să conțină neapărat și o asigurare medicală de călătorie. Dacă în 2019, doar 20% dintre rezervări aveau o asigurare de călătorie, în 2020 ponderea a ajuns la 26%, iar în 2021 aproape un client din trei avea o asigurare care permitea inclusiv anularea sejurului din motive personale.

Urmăriți Impact.ro și pe