Turcia nu acceptă aderarea Finlandei și Suediei la NATO dacă nu îi îndeplinesc cererile. Cele două țări, nevoite să schimbe legile

Beatrice Dumitru 31.05.2022, 17:54
Turcia nu acceptă aderarea Finlandei și Suediei la NATO dacă nu îi îndeplinesc cererile. Cele două țări, nevoite să schimbe legile

Finlanda și Suedia au solicitat aderarea la NATO după invadarea Ucrainei de către Rusia, însă s-au lovit de un obstacol. Turcia, membră a alianței militare de șapte decenii și cu a doua cea mai mare armată, a avertizat că nu își va ridica dreptul de veto decât dacă cerințele sale vor fi îndeplinite de cele două state scandinave. Ce cere Turcia?

Cerințele Turciei pentru Suedia și Finlanda

Într-o mișcare care i-a șocat pe aliații săi, Turcia s-a opus ca Suedia și Finlanda să fie primite în NATO, pe motiv că acestea acceptă pe teritoriul lor persoane care au legături cu grupuri pe care le consideră teroriste, inclusiv Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) și pentru că au oprit exporturile de arme către Turcia, în 2019.

Turcia nu cedează și pune condiții celor două state nordice care ar trebui să-și schimbe legile pentru a satisface cerințele Turciei și pentru a câștiga sprijinul acesteia pentru a putea intra în NATO, a declarat ministrul de Externe turc Mevlut Cavusoglu, potrivit Reuters.

Turcia nu acceptă aderarea Finlandei și Suediei la NATO dacă nu îi îndeplinesc cererile. Cele două țări, nevoite să schimbe legile
Suedia și Finlanda au solicitat aderarea la NATO.

Acesta a reluat poziţia exprimată de preşedintele Recep Tayyip Erdogan, care a cerut ca Suedia și Finlanda să-și înceteze sprijinul pentru PKK și alte grupuri, să le interzică să organizeze orice evenimente pe teritoriul lor, să extrădeze pe cei căutați de Turcia pentru acuzații de terorism, să sprijine operațiunile militare și de combatere a terorismului Ankarei și să ridice toate restricţiile asupra exporturilor de armament.

Finlanda și Suedia au primit documente cu cerințele Turciei

Ministrul turc a precizat că Turcia a oferit delegațiilor finlandeze și suedeze documente care subliniază cererile Ankarei și că așteaptă răspunsul acestora, adăugând că aliații ar trebui să lucreze pentru a soluționa preocupările de securitate.

Sunt cererile noastre imposibile? Nu. Vrem ca ei să-și oprească sprijinul pentru terorism. Ei au spus astfel: Din moment ce suntem departe de regiunile teroriste, legile noastre sunt concepute în acest fel”. Ei bine, atunci trebuie să le schimbați. Ei spun că este permis organizației teroriste să organizeze evenimente și să-și fluture zdrențele. Atunci trebuie să-ți schimbi legea”, a declarat Cavusoglu

Oficialul turc a mai declarat că secretarul general al NATO Jens Stoltenberg lucrează la această problemă și a propus o întâlnire la Bruxelles cu toate cele trei țări, dar a spus că Ankara nu vede care este rostul unei astfel de discuții înainte ca Stockholm și Helsinki să răspundă cererilor sale scrise.

Urmăriți Impact.ro și pe