Turcia, noi piedici pentru aderarea Suediei şi Finlandei la NATO. Consideră că nu au fost îndeplinite toate obligaţiile în cadrul acordului

Elena Avramescu 04.11.2022, 07:42
Turcia, noi piedici pentru aderarea Suediei şi Finlandei la NATO. Consideră că nu au fost îndeplinite toate obligaţiile în cadrul acordului

În cursul acestei zile, ministrul de externe al Turciei a făcut o declarație acidă la adresa Suediei şi Finlandei, spunând că cele două nu şi-au îndeplinit încă toate obligaţiile în cadrul acordului care ar urma să permită aderarea acestora la NATO. În acest sens, consideră că este necesar să fie luate măsuri rapid și concrete.

Suedia şi Finlanda, împiedicate de Turcia pentru aderarea la NATO

Mevlut Cavusoglu, şeful diplomaţiei de la Ankara, a fost cel care a făcut declarațiile controversate care au stârnit polemici, iar acest lucru s-a întâmplat în cadrul unei conferinţe de presă comună cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care a venit la Istanbul.

„Suedia şi Finlanda au respectat cererile pe care Turcia le-a stabilit pentru aderarea lor la NATO şi a venit timpul să le primim în Alianţă. În aceste vremuri periculoase, este şi mai important să finalizăm aderarea lor, pentru a preveni orice neînţelegere sau calcul greşit la Moscova”, a subliniat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în declaraţiile de presă susţinute alături de ministrul turc de externe.

La începutul lunii iunie, Suedia şi Finlanda au semnat la summitul de la Madrid, un memorandum cu Turcia, ţară membră NATO, cu scopul ca Ankara să înceteze împotrivirea aderării lor la Alianţa Nord-Atlantică. Astfel că cele două ţări au cerut să adere la NATO la scurt timp după ce Rusia a invadat Ucraina. Cu toate acestea, Turcia a decis să pună condiţii suplimentare, deoarece nu mai dorește să ofere acorde azil militanţilor kurzi.

Recep Erdogan ameninta din nou Suedia si Finlanda. Turcia va bloca aderarile celor doua tari la NATO
Turcia continua sa se opuna Suediei si Finlandei pentru aderarea la NATO

În plus, este nevoie de unanimitatea statelor membre pentru ca orice țară să fie primită în NATO, iar protocolul aferent trebuie ratificat de toate ţările Alianţei înainte ca aderarea să devină efectivă.

Mevlut Cavusoglu, șeful diplomaţiei turce, este de părere că noul guvern al Suediei, condus de premierul Ulf Kristersson, face pași importanți în ceea ce priveşte îndeplinirea obligaţiilor. În acest sens, premierul suedez este aşteptat săptămâna viitoare, marţi, la Ankara, pentru a se întâlni cu preşedintele Recep Tayyip Erdogan.

La data de 20 octombrie, Kristersson i-a trimis o scrisoare preşedintelui Erdogan în care menționa că este gata să vină Ankara pentru a discuta despre procesul de aderare a Suediei la NATO, iar după aceea o delegaţie a Ministerului suedez al Justiţiei a avut o întâlnire cu oficiali din ministerul omolog de la Ankara între 5 și 6 octombrie.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...