Turcia ar putea lansa o operațiune militară pe teritoriul altei țări. Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a făcut, luni, o amenințare publică în acest sens, la o zi după o serie de raiduri aeriene asupra unor poziţii kurde și după mai multe tiruri de rachetă soldate cu morți.
La o zi după raiduri aeriene asupra unor poziţii kurde în Siria şi în Irak şi după tiruri de rachetă din Siria în Turcia, în urma cărora au murit mai mulți oameni, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunțat, luni, o posibilă lansare a unei operațiuni militare terestre pe teritoriul Siriei.
„Nu se pune problema ca această operaţiune să fie limitată doar la operaţiune aeriană. Unităţile competente, Ministerul nostru al Apărării şi Statul nostru Major vor decidee împreună puterea care trebuie să fie angajată de către forţele noastre terestre.
Noi am avertizat deja că îi vom face să plătească pe cei care ne deranjează pe teritoriul nostru”, a declarat Recep Tayyip Erdogan, la întoarecea din Qatar, unde a fost pentru a asista la ceremonia de deschidere a Cupei Mondiale.
Raidurile aeriene ce au avut loc în Siria, duminică, s-au soldat cu 30 de morţi. Această acțiune a fost un răspuns la atentatul în care au fost ucise şase persoane, pe 13 noiembrie, la Istanbul, atribuit de către Ankara teroriştilor kurzi.
Frontiera și teritoriul Turciei au fost atinse, duminică seara și luni dimineața, de tiruri de rachetă din Siria soldate în total cu trei morţi şi aproximativ 15 răniţi.
Președintele turc a precizat că operaţiunea „Gheara Sabiei” („Sword Claw”), lansată împotriva Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) şi Unităţilor Apărării Poporului (YPG), a fost efectuată cu 70 de avioane şi drone.
„Ei au intrat 140 de kilometri în nordul Irakului şi 20 de kilometri în nordul Siriei”, a spus Recep Tayyip Erdogan, care dă asigurări că nu a purtat nici o discuţie cu preşedintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, sau cu omologul său rus Vladimir Putin despre Operaţiunea „Gheara Sabiei”.
Statele Unite ale Americii susţin Unităţile Apărării Poporului, în nord-estul Siriei, împotriva jihadiştilor din gruparea jihadistă Statul Islamic (SI), iar Rusia susţine miliţii pro-Assad în aceeaşi regiune.