Turcia ar putea bloca intrarea Finlandei și Suediei în NATO. Ce se află în spatele amenințărilor și care este jocul lui Erdogan

Beatrice Dumitru 18.05.2022, 11:09
Turcia ar putea bloca intrarea Finlandei și Suediei în NATO. Ce se află în spatele amenințărilor și care este jocul lui Erdogan

Suedia și Finlanda au solicitat aderarea la NATO, după ce ambele au fost neutre de-a lungul Războiului Rece, iar decizia lor de a se integra în alianță este una dintre cele mai semnificative schimbări în arhitectura de securitate a Europei de zeci de ani. Însă au de depășit un obsatcol pentru a deveni state membre, deoarece Turcia se opune aderării.

Turcia se opune aderării

Finlanda și Suedia au solicitat oficial să se alăture alianței NATO, o decizie determinată de invadarea Ucrainei de către Rusia și care a pus în mișcare un proces de aderare care se preconizează că va dura doar câteva săptămâni. Însă președintele turc Recep Erdogan se opune aderării celor două state nordice. Toți cei 30 de membri ai alianței trebuie să cadă de acord cu privire la admiterea de noi membri.

Recep Erdogan a descris Finlanda și Suedia drept un „cuib” pentru grupările teroriste. În același timp, ministrul de Externe turc Mevlüt Cavuşoglu a spus că ambele țări trebuie să ofere garanții de securitate clare și să ridice interdicțiile de export către Turcia pentru unele bunuri din sectorul apărării.

Turcia ar putea bloca intrarea Finlandei și Suediei în NATO? Ce se află în spatele amenințărilor și care este jocul lui Erdogan
Finlada și Suedia au aderat la NATO.

„Poziția noastră este deschisă și clară. Aceasta nu este o amenințare, aceasta nu este o negociere în care încercăm să ne valorificăm interesele”, a spus Cavuşoglu.

Ce se află în spatele amenințărilor turcești și care este jocul final al lui Erdogan

De asemenea, liderul unui partid naționalist turc a vorbit și el despre aderarea celor două state, spunând că extinderea NATO va provoca Rusia și poate duce la extinderea războiului din Ucraina. El a cerut parlamentarilor turci să țină ambele țări în „sala de așteptare a NATO”.

Alți membri NATO au încercat să minimizeze amenințările turcești, în timp ce finlandezii încearcă să găsească soluții pe cale amiabilă la orice posibil impas.

Dr Paul Levin, directorul fondator al Institutului Universitar de Studii Turce din Stockholm, a declarat  că este de părere că preocuparea principală a Turciei este prezența activiștilor PKK în Suedia.

Ceea ce Turcia percepe ca amenințare a PKK este principala preocupare de securitate națională la Ankara. Suedia nu împărtășește aceeași perspectivă asupra acestei amenințări. Este un fel de oportunitate firească, când Suedia vrea acum să se alăture NATO, ca Turcia să-și declare poziția și să ceară ca Suedia să țină cont de asta”, a declarat Paul Levin pentru Euronews.

Acesta consideră că există și considerații interne pentru Erdogan, cu ochii către alegerile din vara anului 2023, deoarece nu stă foarte bine în sondajele electorale.

Erdogan nu se descurcă bine în sondaje. Se pare că va pierde. Acesta ar putea fi, de asemenea, ceva care să fie bine pentru un public turc mai larg”, a adăugat el.

Deși există într-adevăr o mare diasporă kurdă în Suedia și alte țări nordice, PKK a fost clasificată ca organizație teroristă acolo și nu are voie să opereze liber. Așadar, nu este clară insistența lui Erdogan asupra reprimării „militanților kurzi” din Suedia.

Turcia ar putea cere un preț Finlandei și Suediei

Sinan Ulgen, fost diplomat turc și directorul Centrului pentru Studii Economice și Politici Externe de la Istanbul, spune că nu crede că Turcia va bloca cererile de aderare ale Suediei și Finlandei, dar că ar putea să ceară un preț pentru a le permită să intre în NATO.

După părerea mea, Turcia are cereri legitime. De exemplu, Suedia ar trebui să ridice embargoul asupra armelor împotriva Turciei. Nu este rezonabil să fii o țară NATO și să impuni un embargo asupra armelor unui alt aliat din cadrul aceleiași alianțe„, a spus Sinan Ulgen.

Cei doi analiști cred că va exista o formă de negocieri între cele trei țări și posibil și alți membri NATO, chiar dacă Erdogan a spus că nu are rost ca echipele de diplomați din Finlanda și Suedia să călătorească în Turcia pentru discuții.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...