Turcia a fost mutată cu 3 metri din cauza cutremurelor. Descoperirea făcută de un specialist din Europa

Mihnea Tălău 08.02.2023, 14:08
Turcia a fost mutată cu 3 metri din cauza cutremurelor. Descoperirea făcută de un specialist din Europa

Un expert italian în seismologie, Carlo Doglioni, a oferit detalii șocante despre puternicul cutremur care a lovit Turcia. Într-un interviu acordat presei italiene el a spus că Turcia a fost mutată, în urma valului de seisme din ultimele zile, cu 3 metri.

”Ceea ce numim placa arabă s-a deplasat cu aproximativ 3 metri”

Arătând schimbările survenite în linia de falie după cutremur, Doglioni șeful Institutului Național Italian de Geofizică și Vulcanologie a împărtășit descoperirile sale despre placa arabă.

Profesorul Carlo Doglioni, a evaluat imaginea care a apărut după cutremurele din Kahramanmaras.

Doglioni, vorbind pentru ziarul italian Corriere della Sera, a atras atenția asupra magnitudinii cutremurelor. Expertul italian în cutremure a spus: „Nu am avut nici o idee despre ce s-a întâmplat: Ceea ce numim placa arabă s-a deplasat cu aproximativ 3 metri în direcția nord-est-sud-vest față de placa anatoliană”.

Cutremurul major care a fost prevazut. Orasul a fost evacuat, au fost salvate in jur de 100.000 de vieti

„Acesta este un cutremur mare”

Întrebat despre cât de mult s-ar fi deplasat placa, Doglioni a explicat că, potrivit datelor pe care le au, falia s-ar fi deplasat cu mai mult de 3 metri pe o distanță de cel puțin 150 de kilometri.

Exprimând că totul s-a petrecut în câteva zeci de secunde, Doglioni: „Acesta este un cutremur mare”.

Același expert a declarat că a observat o deplasare orizontală pe ambele părți ale faliei în timpul evenimentului.

„Cele două aripi s-au deplasat una în raport cu cealaltă. Cu alte cuvinte: Turcia pare să se fi deplasat spre sud-vest în raport cu placa arabă. Vorbim despre o zonă foarte seismică, una dintre cele mai periculoase din Marea Mediterană”, a explicat expertul.

Referindu-se la avertizarea de tsunami dată în Italia după cutremur, Carlo Doglioni a declarat că avertizarea a fost oprită, dar acest lucru nu înseamnă că nu va fi reactivată.

„Pot spune că aceste mișcări sunt de genul celor care nu se opresc niciodată. Este cunoscut ca fiind un comportament de „creștere rapidă”, dar cutremurul afectează o structură aflată la mare distanță de sistemul geologic italian. Acest lucru nu înseamnă că nu trebuie să ne menținem atenția ridicată, deoarece Italia are întotdeauna zone cu vitalitate geologică actuală”, a conchis Doglioni.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...