„Tupeul nesăbuit” al lui Ceaușescu a scăpat România de un mare război și o invazie generală. Cum a reușit să facă acest lucru. Nimeni n-a știut asta

Andreea Bisinicu 25.09.2020, 14:51
„Tupeul nesăbuit” al lui Ceaușescu a scăpat România de un mare război și o invazie generală. Cum a reușit să facă acest lucru. Nimeni n-a știut asta

În 22 noiembrie 1968, URSS pregătea invazia asupra României. Cei care au cel puțin 55-60 de ani își pot aminti că, în noaptea de 22 noiembrie 1968, treceau prin Bucuresti, spre granita de est a Romaniei, tancuri, trupe si alte utilaje de tehnică militară.

Cum a scăpat Ceaușescu România de invazi a generală

Comasarea întregii armate române la granița de est însemna pregătirea pentru ceva neplăcut. Un război, o invazie a sovieticilor. Toti fuseseră speriați de gestul lui Ceaușescu de a se opune URSS-ului în problema invadarii Cehoslovaciei. Se temeau de represalii dure. Serviciile secrete cunoșteau și data precisă: 22 noiembrie 1968, ora 04.00.

Cum a scăpat Ceaușescu România de invazie generală
Cum a scăpat Ceaușescu România de invazie generală

Despre ce e vorba mai exact? În august 1968, rușii au lansat Operațiunea Dunărea, ce presupunea invadarea Cehoslovaciei. Este bine cunoscută intervenția lui Nicolae Ceaușescu de la vremea respectivă. Discursul său din 21 august a fost aplaudat de Occident, pentru „tupeul nesăbuit” de care a dat dovadă șeful statului român.

Interesante sunt câteva rapoate informative ale CIA-ului, făcute publice în 2001. Acestea vorbesc despre o posibilă invadare a României de către ruși, trei luni mai târziu, pe 22 noiembrie 1968.

150.000 de militari sovietici se pregăteau să invadeze România

Agenții operativi raportau zvonuri privind o invazie de aproximativ 150.000 militari. Unul dintre comentarii spunea:

„Sovieticii probabil își permit să joace un joc al așteptării cu românii, ca să vadă dacă aceștia au tras vreo învățătură din invadarea Cehoslovaciei. Și dacă or să fie vizibil cooperanți în afacerile Pactului de la Varșovia. ”

„Tupeul nesăbuit” al lui Ceaușescu a scăpat România de un mare război și o invazie generală. Cum a reușit să facă acest lucru. Nimeni n-a știut asta

Unul dintre puținele lucruri pe care le-a putut face Nicolae Ceaușescu, la vremea respectivă, pentru a contracara invazia, a fost să înființeze Gărzile Patriotice. Odată cu instaurarea la putere a lui Nicolae Ceaușescu, politica de autonomie a securității românești, față de serviciile secrete sovietice, a început să se manifeste din plin.

În primăvara anului 1965, au fost demascați câțiva ofițeri din armata română cu activitate în slujba serviciilor de spionaj sovietice. Li s-a pus in vedere să întrerupă, imediat, orice legătura cu rușii.

Generalul în rezervă, Neagu Cozma, a obținut, prin intermediul unui ofiter polonez, o informație importantă. Leonid Brejnev, secretarul general al Partidului Comunist al URSS și Andropov, șeful KGB, alături de armata roșie, pregăteau o invazie în Cehoslovacia, România și Iugoslavia. Această acțiune se datora nemulțumirii Kremlinului față de politicile lui Alexander Dubček, Nicolae Ceaușescu și Iosip Broz Tito, cei trei șefi de stat în cauză.

„Numai un nebun, un descreierat ar face așa ceva!”

Invazia trebuia să se desfășoare în etape. Prima dată invadau Cehoslovacia, după care, la intervale de două săptămâni, urmau România și Iugoslavia. Inițial, Nicolae Ceaușescu nu a luat în serios această amenințare.

„Informatiile pot fi adevărate numai dacă Brejnev e nebun. Numai un nebun, un descreierat ar face așa ceva! Mai trimiteți-l pe omul vostru să adâncească informatia.”, l-a auzit Ion Stănescu pe șeful statului spunând.

La 5 august 1968, Securitatea întocmea nota sinteză nr. 148 privind unele acțiuni ostile întreprinse de autoritățile sovietice împotriva Republicii Socialiste România. Documentul arăta că serviciile secrete trimiseseră pe teritoriul României și ambasadele românești din țările socialiste, agenti bine intruiți și cu sarcini operative precise, deghizați în turiști.

„Tupeul nesăbuit” al lui Ceaușescu a scăpat România de un mare război și o invazie generală. Cum a reușit să facă acest lucru. Nimeni n-a știut asta

Arhivele au fost fotocopiate și ascunse. Imediat după celebrul miting din 21 august 1968, din fața sediului central al PCR, au fost luate măsuri rapide. Securitatea a fost pusă în alertă, iar in centrele direcțiilor de securitate s-au ridicat bariere din saci cu nisip la ferestre și la usile de acces.

Punctele întărite au fost prevăzute cu guri de foc și rezerve de muniție. În cazul unui război, în concepția lui Ceaușescu, Securitatea trebuia să organizeze un război de partizani. S-au studiat atât varianta evacuării lui Ceaușescu în China, cât și varianta căilor rutiere de la sud de Carpați, pentru o deplasare sigură și rapidă.

Planul de invadare al României a fost real

În anul 2000, Oficiul Arhivelor Publice din Marea Britanie a dezvăluit că, în septembrie 1968, serviciile secrete britanice și olandeze au aflat detalii ale acestui plan de invadare. Potrivit acestuia, trupele sovietice, ungare, poloneze urmau să invadeze România pe 22 noiembrie 1968, la ora 04.00.

Ministrul de Externe britanic de la acea vreme a trimis la Bucuresti, pe 21 noiembrie 1968, o telegramă prin care avertiza poprul român de pericolul care îi păștea:

„Am analizat informațiile de ultimă oră și am ajuns la concluzia că rușii pregătesc, în cel mai scurt timp, o acțiune militară împotriva României.”, spunea Michael Stewart, ministrul de externe al Marii Britanii.

„Tupeul nesăbuit” al lui Ceaușescu a scăpat România de un mare război și o invazie generală

Totalul trupelor efective de invazie era de 150.000 de militari. În vara 1968, rețeaua sovietică din România a fost pusă la muncă. Securitatea l-a identificat pe generalul român Ioan Șerb ca fiind spion sovietic. Tot atunci au căzut și alte două „cârtițe GRU”.

URSS nu a invadat Romania, dar nu a renunțat la încercarea de a-l detrona pe Ceaușescu printr-o intervenție militară. La ordinul lui Brejnev, serviciile secrete au elaborat, încă din iulie 1969, Operațiunea Nistru. Aceasta urmărea aducerea la conducerea României a unui menbru PCR loial URSS-ului.

Operațiunea Nistru presupunea următoarele lucruri:

  1. Preluarea conducerii armatei și securității de către un înalt ofițer român, recrutat de organele sovietice
  2. Crearea unui front al salvării naționale, care figura în planurile Kremlinului de a instaura guverne pro-sovietice în Grecia și Spania, la momentul oportun
  3. Atragerea simpatiei internaționale prin lansarea zvonului că zeci de mii de oameni au fost uciși de teroriști străini, veniți în ajutorul lui Nicolae Ceaușescu
  4. Informarea permanentă a Moscovei asupra stadiului loviturii de stat
  5. Solicitarea ajutorului militar al URSS, dacă succesul loviturii de stat ar fi fost pus în pericol

Nicolae Ceaușescu a reusit, intr-un fel sau altul, să țină piept unor pericole reale și enorme, care au planat asupra Romaniei, in anii ce au trecut.

Urmăriți Impact.ro și pe